Макар че говори за легла Здравната карта всъщността представлява ограничение

...
Макар че говори за легла Здравната карта всъщността представлява ограничение
Коментари Харесай

Д-р Кацаров: Идеята на Здравната карта е НЗОК да плати за по-малко болни

Макар че приказва за кревати Здравната карта всъщността съставлява ограничаване на броя заболели, които вие може да лекувате и Здравната каса ще заплати. Това изясни в "Денят стартира " по Българска национална телевизия доктор Стойчо Кацаров.

Ако вие имате поделение по вътрешни заболявания с разкрити 10 кревати до този миг и съгласно Здравната карта тези кревати стават 5, това значи, че вие месечно може да отчетете 5 заболели, а не 10 както до момента, разясни експертът.

В последна сметка ще отчетете два пъти по-малко, в сравнение с до момента сте могли да отчитате - това е концепцията на Здравната карта, Здравната каса да заплати за лекуването на по-малко заболели, разяснява доктор Кацаров.

6 хиляди кревати по-малко при оборот от 6 дни, толкоз е междинният оборот в страната, това прави 36 хиляди заболели по-малко платени от Здравната каса на месец или към 400 хиляди хоспитализации по-малко, платени в границите на година. Общият брой на хоспитализациите предходната година е към 2 милиона, а 400 хиляди по-малко съгласно Здравната карта ще бъдат платени идната година. Въпросът е - в случай че Касата не ги заплати, кой ще ги заплати? Няма кой различен с изключение на самият болен.

Вторият проблем, съгласно доктор Кацаров е, че се понижава броят на болните, които могат да бъдат регистрирани по скъпите клинични пътеки. Освен, че се понижава общият брой кревати, се понижава и броят на кревати от най-високото трето равнище на подготвеност - фрапантно, съвсем 3 пъти, изясни той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР