Две силни земетресения разтърсиха южната част на Филипините днес, съобщиха

...
Две силни земетресения разтърсиха южната част на Филипините днес, съобщиха
Коментари Харесай

Две силни земетресения във Филипините срутиха сгради и наложиха евакуация

Две мощни трусове раздрусаха южната част на Филипините през днешния ден, оповестиха управляващите, като второто е развалило здания и е наложило евакуацията на стотици поданици от домовете им, заяви Агенция Франс Прес.

Земетресение с магнитуд 6,0 по скалата на Рихтер е станало към 14:00 ч. (06:00 ч. по Гринуич), на няколко километра от община Марагусан в планинската златодобивна провинция Давао де Оро на остров Минданао, заяви Геологическата работа на Съединени американски щати. Местните управляващи оповестиха, че няма данни за жертви или обилни вреди.

Но вторият по-слаб трус с магнитуд 5,6 по Рихтер удари близо три часа по-късно в прилежащата община Нов Батаан, предизвиквайки сриване на някои къщи.

Отговорникът за бедствията в Ню Батаан Лин Доллоласа съобщи, че близо 300 души са били принудени да изоставен домовете си в село Андап, където " няколко къщи са се срутили ".

Около 100 души, намиращи се в търговски център в град Тагум, в прилежащата провинция Давао дел Норте, са били ударени от падащи стъкла и плочи, до момента в който са бягали от постройката, сподели Джей Суайбагио, отговорник за информацията в провинцията.

" Бях на третия етаж и купувах офис консумативи, когато земетресението ненадейно се развихри ", сподели Суайбагуио пред Агенция Франс Прес. " Когато стигнахме до първия етаж, видяхме счупени бутилки с вино и подправки. Осветлението угасна, само че се включиха спешни светлини, които ни помогнаха да се ориентираме ".

Снимки, оповестени на страницата във Фейсбук на Агенцията за бедствия в Давао дел Норте, демонстрират срутени сектори от тавана в комерсиалния център в Тагум, което тя приписва на " поредицата от произшествия, свързани със земетресението ".

Правителството на Давао дел Норте прекрати работата и образователните занятия през днешния ден и на следващия ден, с цел да даде опция за инспекции на публичните здания и инфраструктурата.

Първият трус е траял към 30 секунди и е бил последван от вторични земетресения, споделя ефрейтор Стефани Клемен, полицейски чиновник в Тагум, на към 40 км от Марагусан.

" Веднага влязохме под бюрата си, а когато земята спря да се тресе, излязохме напряко на открито ", споделя Клемен пред Агенция Франс Прес. " Все още сме на открито, тъй като преди малко ни удари сдържан второстепенен трус ".

Въпреки че земетресението не наподобява да е разрушило нещо, Клемен сподели, че то е било задоволително мощно, с цел да " провокира боязън ".

Земетресенията са всекидневие във Филипините, които се намират по продължение на тихоокеанския " огнен пръстен " - дъга на интензивна сеизмична и вулканична интензивност, която се простира от Япония през Югоизточна Азия и целия Тихоокеански басейн. Повечето от земетресенията са прекомерно слаби, с цел да бъдат усетени от хората, само че мощните и разрушителни трусове идват на инцидентен принцип, без да има технология, която да предскаже по кое време и къде ще се случат. Службата за гражданска отбрана на страната постоянно организира учения, симулиращи трусове по дейните разломни линии.

Последното мощно земетресение беше в северната част на Филипините през октомври. Земетресението с магнитуд 6,4 по Рихтер удари планинския град Долорес в провинция Абра, като рани няколко души, повреди здания и прекъсна електрозахранването в по-голямата част от района. Земетресение с магнитуд 7,0 в планинската област Абра през юли предходната година провокира свлачища и земни пукнатини, при което починаха 11 души и бяха ранени няколкостотин, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР