Две ключови решения на Народното събрание доведоха до отмяна на

...
Две ключови решения на Народното събрание доведоха до отмяна на
Коментари Харесай

Атаката срещу Никола Минчев и бюджетът: Тестът за бъдещето на властта

Две основни решения на Народното събрание доведоха до анулация на плануваното пътешестване на премиера Кирил Петков до Азербайджан на 16 юни.

Парламентът ще дебатира по настояването на " ИТН " за оставката на Никола Минчев като ръководител на Народното събрание, за което към този момент са събрани 120 гласа. По-късно се чака да се прегледа и гласуването на актуализацията на бюджета, което слага под въпрос и цялата финансова политика на кабинета " Петков ".

Премиерът трябваше да разисква газовите доставки за България в Баку, само че избра да остане в София, с цел да отбрани актуализацията и да съобщи поддръжката си за Минчев.

Поводът за поисканата оставка на ръководителя на 47 Народно събрание е решението му да не допусне гласоподаване за закрито съвещание по време на чуването на външния министър Теодора Генчовска, която обвиняваше Кирил Петков в декларирани задължения да работи за повдигане на българското несъгласие против договарянията със Северна Македония до края на юни.

Има Такъв Народ, в чиято квота влиза Генчовска (все още в оставка), съумяха за няколко часа да обединят съвсем всички гласове на опозицията - в случай че те се потвърдят и в четвъртък, Минчев евентуално ще изгуби поста си.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов стартира версията, че партията на Трифонов се готви да избере Ива Митева за ръководител на 47 Народно събрание, след което да я трансферира като член на Конституционния съд.

Иванов разказа Никола Минчев като заслужен човек, който се е опитвал да подвига равнището на дебатите в пленарната зала и е спечелил уважението даже на опозицията - факт, който беше приет и от депутати от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Възраждане единствено преди няколко седмици, когато се гласуваше настояването за оставка на неговия заместител Мирослав Иванов.

До нощес Народното събрание съумя да одобри единствено на първо четене измененията в бюджета за държавното публично обезпечаване и здравната каса, като на финала едвам не се стигна до сборичкване след замяна на реплики сред Костадин Ангелов (ГЕРБ) и Георги Свиленски (БСП), довела до напрежение измежду сътрудниците им.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР