Две жени берат душа в болница след зловещия инцидент край

...
Две жени берат душа в болница след зловещия инцидент край
Коментари Харесай

Зловещият инцидент край Девня: Кой ще носи отговорност? 


Две дами берат душа в болница след злокобния случай край Девня. Kамион, пренасящ екскаватор, опитал да премине под оборудването, което защищава пътя от преминаваща над него въжена линия. Тежкото возило обаче се блъска и от удара се отчупва бетонни парче. От сриването плочата пада върху кола с майка и щерка. Те останаха затиснати часове наред, оповестява marica.bg

„За шанс казусът се размина без жертви, само че сподели, че в България липсват добра нормативна уредба и съответен надзор, отнасящи се за превозването на тежки и извънгабаритни товари“, написа в мнение на Европейския център за транспортни политики.

От там припомнят, че е налична единствено Наредба №11 на Министерство на регионалното развитие, в която е записано, че е задоволително ескорт да прави транспортно средство, на което се слагат сигнализиращ буркан и знак А39 на железна структура с дребни размери.

„Разрешителното за това деяние се издава от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и би следвало да значи, че маршрутът за транспорт на съответния товар е добре изследван, а процесът е оптимално обезопасен“, считат специалистите.

Те сочат, че положителните практики в Европа са резултат от съответна нормативна база, което включва доста аспекти. Сред тях са транспортиране на тежки и извънгабаритни товари през нощта, основаване на краткотрайна организация на придвижването благодарение на видни отдалеко мобилни електронни пътни знаци, съществуване на най-малко един конвоиращ автомобил, а в множеството случаи и на два – начело и откъм гърба.

След случая с случая край Девня, от Европейския център за транспортни политики задават общо 8 въпроса:
Имал ли е лидерът на камиона позволение за транспортиране на багера, издадено от АПИ? Ако е имал такова позволение, това ли е бил указаният маршрут? Ако е имал такова позволение и това е бил указаният маршрут, дали е било обозначено съществуването на оборудване с височина, непозволяваща прекосяването на камиона и неговия товар? Спазил ли е лидерът всички инструкции в възможното позволение? Не е ли време страната в лицето на Изпълнителна организация „Автомобилна администрация“ (ИААА) да влезе в ролята си и да прави съответен надзор при транспорта на такива товари? Каква е координацията сред АПИ и ИААА във връзка с транспорта на такива товари? Не е ли време незабавно и неотложно нормативната уредба в Република България да бъде преразгледана и поправена в благозвучие с положителните и съответни европейски практики? Кой ще носи отговорността за нанесените на двете дами прочувствени, физически и материални вреди, както и за материалните вреди по пътната инфраструктура?
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР