Две или повече висши училища да обучават студенти по съвместни

...
Две или повече висши училища да обучават студенти по съвместни
Коментари Харесай

С промени в закона: Въвеждат хибридни дипломи за бакалаври и магистри

Две или повече висши учебни заведения да образоват студенти по взаимни специалности и по-късно да издават за това хибридно образование. Това оферират от МОН с промени в Закона за висшето обучение, качени за публично разискване. Сред тях е и опцията в пъти да се усили стипендията от 500 лева на месец на докторанти, в случай че работят в границите на даден научно-изследователски план, предава.

Студенти - бакалаври и магистри, записани в такива хибридни, мултидисциплинарни специалности, ще учат обособените дисциплини в разнообразни университети. Дипломите им ще бъдат с подписа на ректора на университета координатор или с подписите на всички ректори на висшите учебни заведения сътрудници.
 Проф. Стоян Денчев: Превръщаме университетите в супермаркети за дипломи посредством онлайн образованието Проф. Стоян Денчев: Превръщаме университетите в супермаркети за дипломи посредством онлайн образованието
" Това, че са отворили заведенията за хранене трябваше да е нещо всекидневно, само че не е. Стигнахме до там нормална активност като отварянето на ресторант...

Един от вузовете, които са подготвени с образователните проекти по такива нови стратегии, е Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи, което си партнира с медицински университети в страната за образованието на инженери с здравна подготовка. Тези стратегии обаче не могат да започват, тъй като регулация по какъв начин това да става в настоящия закон няма. “Утре имаме среща при министър Денков по въпроса. Готови сме да пуснем стратегиите в платена форма, само че няма по какъв начин да стане по закон, по тази причина и предложихме тези промени ”, изяснява пред ректорът на ВУТП проф. доктор Миглена Темелкова.

“Още министър Вълчев заложи на всички ректори да работят по хибридните просветителни артикули. Де факто с препоръчаните промени, в този момент те стават въз основа на съглашение сред висшите учебни заведения. Едно от тях ще бъде координатор и ще прави административните действия, в границите на неговата програмна акредитация ще бъде специалността, в която ще се организира взаимното образование ”, изясни обстановката проф. Темелкова.

По думите ѝ единият сътрудник по новите взаимни специалности би трябвало наложително да бъде от нерегулираните такива. “Специалността, която ще се дава на студентите, не трябва да попада в обсега на контролираните като медицината, да вземем за пример. Аз не мога да произведа медици във ВУТП, дружно с сътрудниците също не можем, само че можем да произведем инженери с здравна специализация ”, изясни тя.

С другата препоръчана смяна в закона се дава опция просветителна и научна степен “доктор ” да се придобива посредством работа по научноизследователски план. Идеята е докторанти да се одобряват в допълнение, отвън оповестения банкет, и те да работят единствено по даден план, който е значим за университета и да получават възнаграждение от него. За работата си вместо единствено стипендия от 500 лева, каквото се поставя от страната по принцип, те ще могат да получават в пъти по-голямо заплащане. “Тук концепцията е, че с цел да развиват научноизследователска активност, университетите да могат да притеглят докторанти, които са отвън държавната регулация, и да им дават заплата. Сега докторантите имат право на стипендия, само че не и да работят на трудов контракт ”, изясни проф. Темелкова.
 Бакалавър към този момент ще се става за по-малко от 4 години Бакалавър към този момент ще се става за по-малко от 4 години
Задължителното 4-годишно образование в бакалавърска степен ще отпадне. Университетите сами ще вземат решение какъв брой години да образоват по една ил...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР