Двама от евакуираните от Судан българи вече са на българска

...
Двама от евакуираните от Судан българи вече са на българска
Коментари Харесай

След успешната евакуация от Судан: Там е страшно, стреля се по хората

Двама от евакуираните от Судан българи към този момент са на българска земя. Ясир Махмуд, който стана и жертва на въоръжено нахлуване, и доктор Насрадин Мохамед Юсеф. И двамата изтеглиха съпругите си, само че останаха в размирната страна. Защо не потеглиха с тях?

„ Ситуацията беше сериозна... и доста ужасна. Не можехме да излезем от у дома – да си вземеш самун или други нужни неща. Страх. Ако излезех на улицата, могат да не атакуван или да те гръмнат. Възможно е да падне и бомба при въздушен удар. Хората умират “, споделя за претърпяното доктор Насрадин Мохамед Юсеф.

От страната са евакуирани 39 сънародници

Съпругата му съумява да напусни страната през първите три дни от спора , макар риска. Той обаче остава в страната, тъй като има доста неща за дотъкмяване там. Когато вижда обаче, че спорът излиза отвън надзор, той също взема решение да се изтегля.

„ Навсякъде има въоръжени банди и се стреля. Войските не стрелят по хората , само че въоръжените банди стрелян непосредствено и атакувах хората, с цел да ги ограбват. Ние бяхме дружно с един сирийски жител и двама суданци от енергото – оправяхме тока. В този миг мина една въоръжена тайфа, обраха ни – взеха ни парите и телефоните, даже колата ни взеха. И ни оставиха. Ние се прибрахме пешком, само че най-малко бяхме живи и здрави “, споделя и Ясир Махмуд.

Лодка, цялостна с евакуирани от Судан хора, достигнала брега, до момента в който тя снима

Предишният ден той изважда интернационалния си паспорт от автомобила и това му оказва помощ да напусне страната. От самото начало на спора обаче оказва помощ в извеждането на други хора от страната .

„ Имах опция – разполагах с кола и задоволително гориво. Останах финален, тъй като трябваше да изведа от столицата по-възрастните си родственици. Тях ги закарах в судански градове, които са надалеч от военните спорове . След това аз се изтеглих в България “, споделя още мъжът, който се избавя по знамение от нападателните въоръжени групи.

Ясир Махмуд скоро ще е в София при роднините си

И двамата благодариха на посланика ни в Кайро , както и на всички чиновниците на външно министерство, които са помогнали в евакуацията на хората с българско поданство.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР