Двама биолози от Израел създадоха академична статия за по-малко от

...
Двама биолози от Израел създадоха академична статия за по-малко от
Коментари Харесай

ChatGPT само за един час от нулата написа стойностна научна работа

Двама биолози от Израел сътвориха академична публикация за по-малко от час благодарение на ChatGPT. Текстът е елементарен за четене, проницателен и дава отговор на условията за структурата на теоретичен труд. Въпреки това, както се оплакаха създателите, те е трябвало да преодолеят голям брой компликации, преди да съумеят да реализират сходен резултат. А лесната приложимост на инструмента и неговите дефекти карат хората да се тормозят за бъдещето на науката.

Целта на опита бе да се изследва капацитетът на ChatGPT като сътрудник в научното писане. Според учените е належащо да се стартира полемика в академичната общественост за преимуществата и минусите на моделите с изкуствен интелект, с цел да се създаде най-безопасният и елементарен метод за потребление на тази технология в интерес на науката.

Рой Кишони и Тал Ифарган от института „ Технион “ в Хайфа накараха ChatGPT да напише код, който да се употребява за търсене на закономерности в данните. При първия опит чатботът генерирал негоден код, цялостен с неточности. Но когато учените изчистили грешките и още веднъж подали тази информация на изкуствения разсъдък, машината им дала това, което желали, написа Nature.

При съществуването на по-структурирани данни Кишони и Ифарган накараха ChatGPT да им помогне в изследването. Ботът ги посъветвал да проучат по какъв начин физическата интензивност и диетата въздействат върху риска от диабет. След като генерирал още код, ботът посочил резултатите: потреблението на плодове и зеленчуци плюс физическата интензивност корелирали с по-нисък риск от диабет. След това ChatGPT е съпоставил главните констатации в таблица и независимо е написал глава с резултатите. Стъпка по стъпка учените са предиздвикали бота да напише верните глави: встъпление, методология на проучването и други. Накрая те го предиздвикали да усъвършенства представянето си.

В този си тип обаче, макар че публикацията е станала четивна и научна, тя към момента е била надалеч от съвършенството. По-конкретно, създателите са се сблъскали със склонността на ChatGPT да измисля обстоятелства (феноменът на халюцинацията), с който се сблъскаха употребявали чатбота адвокати и експерти от най-различни други области. В този случай ботът измислял несъществуващи цитати и неопределено предавал информацията.

Вторият проблем, който тревожи учените, е опцията този инструмент да се употребява за порочния способ p-hacking за търсене на статистически значими модели, при който на читателя се оповестява единствено резултатът, който е подобаващ за създателя.

Третият проблем е, че лекотата, с която могат да се пишат публикации благодарение на езиковите модели с изкуствен интелект, ще докара до напор от изявления с ниско качество (нещо, което към този момент се случва в други области на издателската дейност).

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР