Двадесет и петата Конференция на ООН за изменението на климата

...
Двадесет и петата Конференция на ООН за изменението на климата
Коментари Харесай

Време е за истински действия - започва Конференцията на ООН за изменението на климата

Двадесет и петата Конференция на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP25) стартира в понеделник, 2 декември в Мадрид. Тя ще даде опция на международните водачи да покажат с действителни дейности, че могат да се оправят с научно потвърдения проблем с климата.

За да се случи това и да се подсигуряват човешките права на милиарди хора, е належащо водачите да завършват Правилата за използване на Парижкото съглашение за климата и да лимитират повишението на международната температура до 1,5°C.

“Грийнпийс ” упорства международните водачи:

  • да покачат задачите си за справяне с климатичната рецесия и по този начин да положат амбициозна основа за предаването в Организация на обединените нации на национално избраните приноси през 2020 г.;
  • да подсигуряват, че цената за преход към възобновима сила няма да бъде трансферирана на хората и че уязвимите общности ще бъдат подкрепени;
  • да подсигуряват, че няма да оставят задни малки врати при завършването и тълкуването на Правилата за използване на Парижкото съглашение, които да застрашат околната среда;
  • да се вслушат в науката и хората, а не да пазят интереса на големи замърсяващи промишлености.

Амбициозните задължения на най-високо равнище би трябвало да бъдат подкрепени с съответни проекти за деяние на национално и районно равнище, които подсигуряват обществената и икономическата правдивост на енергийния преход. Начертаването на явен път към нулевовъглеродна стопанска система към 2050 година е значима стъпка в приноса на всяка страна за устойчивото бъдеще на планетата, само че и опция за възстановяване на качеството на живот и справяне с казуса със замърсяването на въздуха, да вземем за пример.

“Това е и опция за преструктуриране на образованието и подготовката на служащи за развиването на диверсифицирана стопанска система с устойчиви работни места. За България първи стъпки в тази посока биха били включването в Платформата за въглищни райони в преход, визия за увеличение на каузи на сила от възобновими източници като слънце и вятър в Националната стратегия за климат и сила, както и децентрализация на енергийната система посредством стимулиране на жителите да се включат като потребители-производители на сила, ” разяснява Десислава Микова, координатор на акция “Климат и сила ” на “Грийнпийс ” - България.

Пълните упования и претенции на “Грийнпийс ” можете да намерите на английски - тук и на български - тук.

На 28 ноември, дни преди началото на Конференцията, Европейският парламент гласоподава оповестяването на изключително състояние за климата и околната среда в Европа и света. Основно условие на резолюцията е Европейската комисия да подсигурява, че всички законодателни и бюджетни оферти изцяло подхождат с задачата за ограничението на световното стопляне под 1.5°C.
Екологичен потенциал одобри и обособена резолюция за идната Конференцията на Организация на обединените нации. Основният апел е към Европейски Съюз - допустимо най-скоро да показа своята тактика за постигане на климатична индиферентност пред Организация на обединените нации. Също по този начин се упорства Европейска комисия да увеличи задачата за понижаване на парниковите излъчвания до 55% до 2030 година

За страдание, сходни заявления звучат добре, само че не са задоволително амбициозни. Зададената цел от 55% понижаване на излъчванията не е задоволителна за ограничение на стоплянето даже до 2°C.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР