Двадесет и пет милиона опита – толкова бяха нужни на

...
Двадесет и пет милиона опита – толкова бяха нужни на
Коментари Харесай

Браво! Студент в Пловдив успя след 25 милиона опита

Двадесет и пет милиона опита – толкоз бяха нужни на инж. Георги Харбалиев – магистър по специалността „ Компютърни системи и технологии “ в Техническия университет – филиал Пловдив, да образова основания от него виртуален дрон да открива и гаси горски пожари. Идеята да създаде виртуална летателна машина и да й даде разсъдък и опит в гасенето на пожари инж. Харбалиев не открива самичък.
„ Трябваше ми кураж и научна поддръжка, с цел да направя нещо, което до момента не е правено “, споделя младият експерт.
Тук поддръжката и даже концепцията идва от доцент доктор инж. Диляна Будакова, която е експерт по изкуствен интелект и началник катедра „ Компютърни системи и технологии “ в Техническия университет – филиал Пловдив.
„ Не е задоволително един студент единствено да бъде първенец, само че би трябвало да има желанието да пробва научни разработки, за които не всичко може да прочете в учебниците “, изяснява доцент Будакова.
Точно по тази причина тя става теоретичен началник на дипломната му работа „ Откриване и гасене на пожар посредством потребление на логаритми за машинно образование посредством симулация “.
И по този начин дипломантът и научната му ръководителка вземат решение, че най-ефективно пожар в планината ще се гаси с дрон, тъй като машината може да лети високо там, където за нeя е безопсно. Дронът има и още едно преимущество – отвисоко летящата „ пожарна “ тъкмо дефинира границите на пожара. Така огънят може да бъде изгасен по-бързо. А в случай че има „ рой “ от дронове, сигурно даже по-големите пожари ще гаснат още по-бързо.
„ В дипломната си работа създадох единствено теоретичната режисура за гасене на пожари в гората. Създаденият модел, който включва способи за изкуствен интелект, служи за образование на летящата машина и е метод за бързо гасене. Всъщност противопожарната машина може да бъде освен дрон, само че също хеликоптер или наземна техника. За другите обаче не съм основал модели. “ – изяснява инж. Георги Харбалиев.
Как „ разсъждава “ виртуалният дрон
„ Разсъдъкът “ на дрона, основан от Георги Харбалиев, следва човешката логичност: проба/грешка. Младият дипломант пък е индивидът, който споделя кое е вярно и кое – не. За вярно държание „ разсъдъкът “ на виртуалния дрон получава хвалба, а когато сгреши, получава наказване.
По този метод мислещата машина научава по кое време лети на вярната височина, по кое време поддържа верен надолнище, с цел да не падне, по кое време да включи водната бликам и по какъв начин да я насочи към запаленото дърво в гората с прецизността на снайперист. Доцент Будакова изяснява:
„ Моделът на дрона е в действителност една огромна невронна мрежа с доста пластове и с доста неврони във всеки пласт. Обучението на невронната мрежа се повтаря милиони пъти, до момента в който стартира да бъде дейно намирането, позиционирането и изгасяването на пожара. “ И въпреки всичко по какво виртуалният дрон разпознава пожара? Мислещият дрон на инж. Харбалиев разпознава кое дърво гори посредством система за компютърно зрение. Има обаче опция това да стане по разликата в температурата, само че сходен метод изисква още образование.
Много значителен е въпросът дали виртуалният противопожарен дрон, основан в Техническия униврситет – филиал Пловдив може да стане действителен. Още повече, че университетът има особено научно и образователно направление „ Авиационна техника и технологии “, където студентите и учените създават същински машини. Ето мнението на доцент доктор Диляна Будакова: „ Да, ще може да се сътвори действителен дрон за гасене на горски пожари. Но ще бъде по-сложно поради изчислителните условия на мрежите. Засега дроновете не са самостоятелни. Трябва да бъде направена електрониката в него особено, с цел да може самостоятелно да извършва цели. В момента подобен дрон няма, само че може да има. А той може да употребява интелекта, създаден от моя дипломант “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР