Два варианта за реформа в здравноосигурителния модел – пълна демонополизация

...
Два варианта за реформа в здравноосигурителния модел – пълна демонополизация
Коментари Харесай

Демонополизация на НЗОК или задължителна здравна застраховка?

Два разновидността за промяна в здравноосигурителния модел – цялостна демонополизация на касата или въвеждане на наложителна здравна застраховка. Това са предложенията на здравния министър Кирил Ананиев .

Официалното показване беше направено измежду необятен кръг представители в няколко часови диспути.
Два различни модела за здравно обезпечаване предложи Кирил Ананиев НЗОК и здравни застраховки или цялостна демонополизация
Най-общо първият вид планува касата и застрахователите да се конкурират, а хората да избират при кого да отиде 8-процентната им осигуровка.

При втория вид – 8-процентната осигуровка ще отива в касата, както е в този момент, само че ще има и наложителна здравна застраховка.

И двата разновидността за промяна възнамеряват демонополизация на касата. При втория това ще се случи по-плавно – в началото ще внасяме и в касата, и при осигурител. Сумата за наложителната застраховка ще е към 12 лева съгласно примерни сметки, които занапред ще прецизират.
Жени Начева: За наложително здравно обезпечаване може да се доплащат 12 лева Единият вид за промяна в здравното обезпечаване планува всеки от нас да заплаща месечна вноска за наложителна здравна застраховка
Както и в този момент страната ще поеме застраховките за пенсионерите и за децата, безработните и социално-слабите. Държавните чиновници сами ще си ги заплащат.
До избрана сума лекуването в болница ще се поема от касата и пациента, в случай че е по-скъпо – горницата ще поема застрахователят.

На лечебните заведения ще им бъде разрешено да работят на по-високи цени от национално контрактуваните.
Промените плануват още централизирано договаряне на цените за медикаментите и за медицинските произведения.
Дискусиите не престават, по кое време действително ще има смяна не е ясно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР