Два важни за София проекта, които се чакат от близо

...
Коментари Харесай

София планира канализация в "Горна баня" и "Бенковски"

Два значими за София плана, които се чакат от близо десетилетие, ще бъдат задвижени от общината. Единият е за канализация в кв. " Горна баня " с дължина 7 км, а другият - за продължаването на водната апаратура (дубльор на ляв Владайски коректор) от ул. " Г. Раковски " до кв. " Бенковски ", с което ще се усъвършенства канализационната мрежа. За поръчките обаче не е обезпечено нужното финансиране от 24 млн. лева и не е ясно дали осъществяването им ще може да стартира незабавно.

Причината за неналичието на пари пък е в това, че общината поради недомислен план.

" В края на октомври изтича разрешението за градеж на ВиК мрежата в " Горна баня " и " Овча купел " и по-късно ще би трябвало цялата процедура с одобрение на плановете и съгласувателните процедури да стартира изначало. Допускам, че това е опит, в случай че се избере реализатор, в последния миг да се разпореди някаква дребна част от канализацията, с цел да се избави разрешението за градеж ", разяснява за " Капитал " кметът на регион " Овча купел " Ангел Стефанов по отношение на проектите за канализация в " Горна баня ".
Канализация с противозаконен смес
Обществената поръчка за канализация в квартала е с планирана стойност 8.16 млн. лева без Данък добавена стойност и планува построяването на 7 км канали и 4.6 км водопроводи. В документите се споделя, че съществуващата канализация по трасетата не дава отговор на условията и кв. " Горна баня " има близо 2 км противозаконна канализация от най-вече бетонови тръби, която не попада в активите на " Софийска вода ". Отбелязано е и че при реализация на плана за създаване на мрежата са " позволени отклонения от нормите по наредбата " с писмо на Министерство на регионалното развитие от 2015 година

След като бъде определен реализатор, се планува дейностите да продължат една година, което значи, че в най-оптимистичния вид - при обезпечено финансиране и бърз избор на реализатор, канализация ще има при започване на 2023 година

Район " Овча купел " другояче пропусна опцията за канализация посредством " безвъзмездни " европейски пари. Това се случи, тъй като в последния миг - 20 декември 2020 година, се оказа, че направеният план на администрацията за този, както и за още региони, чакащи канализация, планува смесена такава, вместо да се преценява с условието за обособена битова и дъждовна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР