Два колективни трудови договори в сферата на социалните дейности и

...
Два колективни трудови договори в сферата на социалните дейности и
Коментари Харесай

Увеличават работните заплати в сферата на социалните дейности от догодина във Варна

 Два групови трудови контракти в областта на обществените действия и в областта на културата бяха предписани през днешния ден в постройката на Община Варна от кмета Иван Портних,  Васил Василев - ръководител на СРС на КТ " Подкрепа “, Анна Ковачева - регионален координатор на КНСБ - Варна и Веселин Рашев -председател на ИК на Съюза на българските учители. 

" Приветствам положителния разговор с нашите сътрудници от синдикалните организации, което развиваме и надграждаме в интерес на хората. Въпреки рецесията и  компликациите, свързани с нея, през днешния ден удостоверяваме нашите задължения в областта на културата и на обществените действия. В началото на годината подписахме и контракт, който обезпечи в допълнение финансиране за здравните служащи “, съобщи кметът Иван Портних. Благодарност за съдействието с Община Варна бе изказана и от представителите на синдикатите. 

В КТД в областта на обществените действия е планувано увеличение на самостоятелните работни заплати, което да се прави въз основата на разпореждане на Министерски съвет и на условия, регламентирани в КТД 2020-2022, като това става  автоматизирано от датата на влизане в действие на обновения размер на минималната работна заплата, като за 2021г. минималният предел е 650 лева Договорените и настоящи към датата на подписване на този КТД размери на самостоятелните съществени работни заплати се усилват с не по-малко от 5 %, считано от 1 януари 2021 година Страните поемат ангажимент годишно да договарят опция за актуализиране на размера на главното и спомагателните трудови хонорари. Гарантира се изплащането на една минимална работна заплата за Световния ден на обществената работа и за коледните празници. Запазва се размерът на спомагателното трудово заплащане за добит трудов стаж и професионален опит – 1.5% върху главното трудово заплащане, както и размерът на контрактуваните по- високо платени годишни отпуски – 40 дни за профилиран личен състав и от 22 до 28 работни дни за останалия личен състав. Гарантирани са средства годишно от общинския бюджет за образование на експертите от обществените действия.

КТД в областта на културата препотвърждава изискванията на предходния от 2018г. Запазват се всички обществени придобивки, контрактувани със синдикатите, включително по 1 минимална работна  заплата за Коледа и за Деня на българската култура и просвета – 24 май, както и в допълнение дни отпуск за чиновниците с трудов стаж до 5, до 10, до 20 години  и повече години. КТД се  преценява с единния разходен стандарт, контрактуван на национално равнище.  По този метод се дава опция за една добра база, която може да бъде предоговорена и надграждана на локално равнище в културните институции на град Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР