Министерството на външните работи на Гърция нарече грубо нарушение на

...
Министерството на външните работи на Гърция нарече грубо нарушение на
Коментари Харесай

Гръцкото МВнР след клетвата на Силяновска-Давкова: Грубо нарушение на Преспанското споразумение и конституцията на РСМ

Министерството на външните работи на Гърция назова " жестоко нарушаване на Преспанското съглашение и конституцията на Северна Македония " решението на новия президент на прилежащата страна Гордана Силяновска да назова страната си " Македония " по време на встъпването си в служба, предаде  Кathimerini.

Както се отбелязва в изказването, двустранните връзки, както и европейският курс на Северна Македония, зависят от цялостното използване на Споразумението от Преспа и изключително от потреблението на конституционното име на страната.

" По време на днешната гала по полагане на клетва в Народното събрание и макар обстоятелството, че в формалния текст на подбудената й клетва страната се назовава " Северна Македония ", новият президент на Република Северна Македония, госпожа Силяновска-Давкова, избра да назовава страната си " Македония ", се псочва в изказване на гръцкото ведомство.

" Този акт е в жестоко нарушаване на Преспанското съглашение и Конституцията на прилежащата страна, която е приведена в сходство с интернационалните си отговорности. Гръцкото държавно управление, макар възраженията, които изрази като съпротива по време на ратификацията на съглашението, го зачита като утвърден интернационален контракт, който има преимущество пред всяка друга законова наредба ", допълват от гръцкото министерство.

" В този подтекст Гърция изрично декларира, че по-нататъшният прогрес в двустранните ѝ връзки със Северна Македония и европейският курс на последната зависят от цялостното използване на Преспанското съглашение и най-много от потреблението на конституционното име на страната ", се псочва още в текста.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР