За активната и родолюбива дейност за съхранение и разпространение на

...
За активната и родолюбива дейност за съхранение и разпространение на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът награди Българското неделно училище Св. св. Кирил и Методий в Атина

За дейната и родолюбива активност за предпазване и разпространяване на българския език, нематериалност, просвета и обичаи Илияна Йотова удостои с почетния плакет на вицепрезидента Българското неделно учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий “ в Атина. Вицепрезидентът беше посетител на тържественото честване на 20-годишнината на българското учебно заведение, в което до 12 клас учат близо 200 възпитаници.

" Когато държите ръчичките на най-малките да изписват красивите кирилски букви, вие прокарвате пътя на светлината. Няма по-силна от светлината на словото и познанието. Над 13 века България е печелила доста борби с оръжие, само че най-силното оръжие постоянно са били духовността, книжовността, културата “, обърна се вицепрезидентът към учителите. Тя уточни, че България единствена в света има празник буквите, тъй като е родена от словото и писмеността. Йотова дефинира учителите като актуалните български мисионери. " Както Светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници разпръскваха измежду славянските нации светлината на словото на роден език, 11 века по-късно в модерния свят на високите технологии вие възпитавате младежи, които познават и се гордеят със своята история “, акцентира в приветствието си вицепрезидентът. Тя увери в неизменимата поддръжка на България за активността на българските сдружения и учебни заведения зад граница и благодари на гръцката страна за изискванията, които основава за тяхното действие. Йотова посочи и поддръжката на българското посолство Атина и на посланика Валентин Порязов.

" В свят на спорове и разделяне поради вас, нашите деца, би трябвало да се върнем към човешките полезности, да работим за мир и приемливост, за вероятност за вашето развиване. Където и да живеете по света, помнете своя корен и бъдете горди с дългата и славна българска история “, поздрави учениците Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на родителите, че възпитават децата в родолюбие и са естествените съдружници на учителите в тяхната задача.

Йотова подари на шефа на учебното заведение Мими Ничева брошка, която изобразява буквата Б – емблема на интернационалния конгрес за кирилицата, който вицепрезидентът провежда преди две години. През юни тази година следва второто му издание.

На тържественото отбелязване на 20-годишнината на Българското неделно учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий “ Йотова връчи удостоверенията на завършващите 12 клас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР