Дузина бедни държави са изправени пред икономическа нестабилност и дори

...
Дузина бедни държави са изправени пред икономическа нестабилност и дори
Коментари Харесай

Заемите на Китай тласкат най-бедните страни в света към ръба на колапса

Дузина небогати страни са изправени пред икономическа неустойчивост и даже колабират под тежестта на стотици милиарди долари външни заеми , огромна част от които от най-големия и най-безмилостен държавен заемодател в света, Китай, написа „ Асошиейтед прес “.

Анализ на медията на голям брой страни, които са най-задлъжнели на Китай – измежду които са Пакистан , Кения , Замбия , Лаос и Монголия – откри, че изплащането на този дълг гълтам все по-голямо количество от данъчните доходи, нужни за поддържане на учебните заведения отворени, обезпечаване на електричество и заплащане за храна и гориво. А това източва валутните запаси , които тези страни употребяват, с цел да заплащат лихви по тези заеми, оставяйки на някои единствено месеци преди тези пари да изчезнат.

Зад кулисите стои нежеланието на Китай да опрости дълга и неговата изключителна секретност по отношение на това какъв брой пари е дала страната на заем и при какви условия , което попречва други огромни кредитори да се намесят, с цел да оказват помощ. На всичкото от горната страна е скорошното изобретение, че кредитополучателите са били принудени да влагат пари в скрити ескроу сметки, което избутва Китай в челната редица на кредиторите , които би трябвало да бъдат изплатени.

Страните в разбора на „ Асошиейтед прес “ са имали до 50% от външните си заеми от Китай и множеството са отделяли повече от една трета от държавните доходи за погашение на външен дълг. Две от тях, Замбия и Шри Ланка, към този момент изпаднаха в несъстоятелност, неспособни даже да заплащат лихви по заеми, финансиращи построяването на пристанища, мини и електроцентрали .

В Пакистан милиони текстилни служащи са уволнени , тъй като страната има прекомерно огромен външен дълг и не може да си разреши да поддържа електричеството и машините да работят.

В Кения държавното управление задържа заплатите на хиляди чиновници в държавната работа, с цел да спести пари за заплащане на непознати заеми. Главният стопански консултант на президента написа в Twitter предишния месец:

„ Заплати или несъблюдение? Изберете си.

Откакто Шри Ланка изпадна в несъстоятелност преди една година, половин милион промишлени работни места изчезнаха, инфлацията доближи 50% и повече от половината население в доста елементи на страната изпадна в беднотия.

Експерти предвиждат, че в случай че Китай не стартира да смекчава позицията си във връзка с заемите си за бедните страни, може да има вълна от нови неизпълнения и политически катаклизми .

„ В огромна част от света часовникът удари среднощ “ , посочи икономистът от Харвард Кен Рогоф.

„ Китай се намеси и напусна тази геополитическа неустойчивост, която може да има дълготрайни последствия. “

Как се развива?

Казус за това по какъв начин се е разиграл въпросът е Замбия , страна без изход на море с 20 милиона души в Южна Африка , която през последните две десетилетия е взела назаем милиарди долари от китайски държавни банки за създаване на язовири, железопътни линии и пътища. Заемите дадоха подтик на стопанската система на Замбия, само че също по този начин усилиха задграничните лихвени заплащания толкоз високо, че на държавното управление остана малко, което го принуди да понижи разноските за опазване на здравето, обществени услуги и дотации за фермерите за семена и торове.

В предишното при такива условия огромни държавни заемодатели като Съединени американски щати, Япония и Франция сключваха покупко-продажби за опрощаване на дълг , като всеки кредитор ясно разкриваше какво дължи и при какви условия, тъй че никой да не се усеща излъган.

Но Китай не играе по тези правила. Отначало отхвърляше даже да се причисли към многонационални договаряния, като преговаряше настрана със Замбия и настояваше за дискретност, която забраняваше на страната да оповестява на некитайските кредитори изискванията на заемите и дали Китай е измислил метод да се промъкне в предната част на линията за погашение. На фона на това комплициране през 2020 година група некитайски кредитори отхвърлиха обезверените молби на Замбия да спрат лихвените заплащания даже за няколко месеца. Този отвод способства за източването на задграничните парични запаси на Замбия , укритие от най-вече щатски долари, които тя употребява за заплащане на лихви по заеми и за закупуване на съществени артикули като нефт. До ноември 2020 година, с малко останали запаси, Замбия спря да заплаща лихвите и изпадна в несъблюдение, блокирайки опцията за бъдещи заеми и сложи началото на циничен кръг от съкращения на разноските и задълбочаване на бедността.

Оттогава инфлацията в Замбия скочи с 50% , безработицата доближи 17-годишен връх, а националната валута квача загуби 30% от цената си единствено за седем месеца. Прогнозата на Организация на обединените нации за замбийците, които не получават задоволително храна, се е нараснала съвсем три пъти до момента тази година до 3,5 милиона.

„ Просто седнал съм в къщата и си мисля какво ще хапвам, тъй като нямам пари да си купя храна “ , споделя Марвис Кунда, сляпа 70-годишна вдовица в провинция Луапула в Замбия, чиито обществени помощи неотдавна бяха понижени.

„ Понякога хапвам един път дневно и в случай че никой не се сети да ми помогне с храна от квартала, просто загивам от апетит. “

Няколко месеца след банкрута на Замбия , откривателите откриха, че страната дължи 6,6 милиарда $ на китайски държавни банки, двойно повече от това, което мнозина смятаха по това време, и към една трета от общия дълг на страната.

„ Летим на сляпо “ , призна Брад Паркс, изпълнителен шеф на AidData, изследователска лаборатория към колежа на Уилям и Мери, която разкри хиляди секрети китайски заеми и подкрепя „ Асошиейтед прес “ в актуалната публикация.

„ Когато погледнете под възглавниците на дивана, внезапно осъзнавате: „ О, има доста неща, които сме пропуснали. А в действителност нещата са доста по-лоши. “

Дълг и азбучник

Нежеланието на Китай да поеме огромни загуби от стотиците милиарди долари, които му се дължат, както приканиха Международният валутен фонд и Световната банка , сложи доста страни на пътеката да изплащат лихви, което задушава икономическия напредък , който би им оказал помощ да заплащат от дълга.

Паричните запаси в задгранична валута са намалели в 10 от дузината страни в разбора на „ Асошиейтед прес “, приблизително с 25% единствено за година. Те са спаднали с повече от 50% в Пакистан и Република Конго. Без избавителна стратегия на няколко страни им остават единствено месеци задгранични пари в брой, с цел да заплащат за храна, горива и различен главен импорт. На Монголия остават осем месеца. Пакистан и Етиопия разполагат с към две. Патрик Къран, старши икономист в Researcher Tellimer, разяснява:

„ Веднага щом крановете за финансиране се спрат, корекцията се прави незабавно. Икономиката се свива, инфлацията се усилва, храната и горивото стават недостъпни. “

Мохамад Тахир , който беше скъсен преди шест месеца от работа в текстилна фабрика в пакистанския град Мултан, споделя, че е обмислял самоубийство , защото към този момент не може да понася четиричленното му семейство да си ляга вечер след вечер без вечеря. Тахир, на който неотдавна беше казано, че пакистанските валутни запаси са изчерпани толкоз доста, че към този момент не може да внася първични материали за неговата фабрика, споделя:

„ Сблъсквал съм се с най-лошия тип беднотия. Нямам визия по кое време ще си върнем работата. “

Бедните страни са били наранени от дефицит на задгранична валута, висока инфлация, пикове на безработицата и всеобщ апетит и преди, само че рядко като през миналата година. Наред с нормалната композиция от неприятно ръководство и корупция в държавното управление има две непредвидени и опустошителни събития: войната в Украйна , която докара до скок на цените на зърното и петрола, и решението на Федералния запас на Съединени американски щати да увеличи лихвените проценти 10 пъти поред, последното този месец. Това направи заемите с изменчив лихвен % за страни ненадейно доста по-скъпи .

Всичко това разбунва вътрешната политика и прекатурва стратегическите съюзи.

През март мощно задлъжнелият Хондурас цитира „ финансов напън “ в решението си да откри публични дипломатически връзки с Китай и да скъса тези с Тайван.

Миналия месец Пакистан беше толкоз обезверен да предотврати нови прекъсвания на тока, че подписа договорка за закупуване на нефт на понижени цени от Русия, нарушавайки редиците на ръководените от Съединени американски щати старания за прекъсване на средствата на Владимир Путин.

В Шри Ланка бунтовници се изсипаха по улиците предишния юли, подпалиха домовете на държавните министри и щурмуваха президентския замък, изпращайки водача, привързан с тежки покупко-продажби с Китай, да напусне страната.

Отговорът на Китай

Китайското министерство на външните работи в изказване до АП оспори концепцията, че Китай е безсърдечен заемодател и повтори предходни изказвания, които хвърлят виновността върху Федералния запас. Той сподели, че в случай че желае да се причисли към настояванията на МВФ и Световната банка за опрощаване на част от заемите му, същото вършат и тези многостранни кредитори, на които той гледа като на пълномощници на Съединени американски щати. В изказването на министерството се споделя:

„ Призоваваме тези институции да вземат участие интензивно в съответните дейности в сходство с правилото „ взаимни дейности, обективна тежест “ и да дадат по-голям принос, с цел да оказват помощ на разрастващите се страни да преодолеят компликациите. “

Китай твърди, че е предложил облекчения под формата на удължени падежи на заеми и незабавни заеми и като максимален участник в стратегия за краткотрайно прекъсване на лихвените заплащания по време на пандемията от ковид . Той също по този начин акцентира, че е дал прошка 23 безлихвени заема на африкански страни, макар че парковете на AidData споделят, че такива заеми са най-вече отпреди две десетилетия и възлизат на по-малко от 5% от общия размер на отпуснатите от него заеми.

В диалози на високо равнище във Вашингтон предишния месец Китай обмисляше да отдръпна настояването си МВФ и Световната банка да опрощават заеми, в случай че двамата кредитори поемат ангажимент да предложат безплатни средства и друга помощ на закъсалите страни, съгласно разнообразни новинарски отчети. Но през идващите седмици нямаше известие и двамата кредитори показаха отчаяние от Пекин .

„ Моето мнение е, че би трябвало да ги дърпаме – може би това е неучтива дума – би трябвало да вървим дружно “ , сподели по-рано този месец ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева.

„ Защото в случай че не го създадем, ще има злополука за доста, доста страни. “

МВФ и Световната банка споделят, че поемането на загуби по техните заеми би нарушило обичайна скица за справяне със суверенни рецесии, която им дава особено отношение, защото, за разлика от китайските банки, те към този момент финансират при ниски лихви, с цел да оказват помощ на изпадналите в усложнение страни да се изправят още веднъж на крайници. Китайското външно министерство означи обаче, че двата многостранни кредитора са създали изключение от разпоредбите в предишното, опрощавайки заеми на доста страни в средата на 90-те години, с цел да ги спасят от колапс .

Докато времето изтича, някои чиновници упорстват за отстъпки.

Ашфак Хасан, някогашен чиновник по дълга в Министерството на финансите на Пакистан, сподели, че дълговото задължение на страната му е прекомерно тежко и времето прекомерно малко, с цел да могат МВФ и Световната банка да устоят. Той също по този начин прикани за отстъпки от частни капиталови фондове , които отпускаха заеми на страната му посредством закупуване на облигации. Хасан е безапелационен:

„ Всяка заинтригувана страна ще би трябвало да се ощети . “

Китай също отхвърли концепцията, разпространявана в администрацията на Тръмп, че е взел участие в „ дипломация на дългови клопки “, оставяйки страните обременени със заеми, които не могат да си разрешат, с цел да може да конфискува пристанища, мини и други стратегически активи.

По този въпрос специалистите, които са проучили в детайли въпроса, са на страната на Пекин. Китайското кредитиране идва от десетки банки на континента и е прекомерно инцидентно и повърхностно, с цел да бъде координирано от върха. Ако не друго, споделят те, китайските банки не понасят загуби , тъй като моментът е ужасяващ, защото те са изправени пред огромни удари от неразумно кредитиране на недвижими парцели в личната си страна и фрапантно забавяща се стопанска система.

Но специалистите бързо означават, че една по-малко злокобна китайска роля не е по-малко страшна.

„ Няма един виновен човек “ , твърди Тийл Емери, някогашен анализатор на държавни заеми, който в този момент ръководи консултантската група Teal Insights.

Добавя парковете на AidData за Пекин, „ Те някак си измислят, до момента в който вървят напред. Няма общоприет проект.

Копой на заем

Голяма част от заслугата за изваждането на скрития дълг на Китай на бял свят е на Паркс, който през последното десетилетие трябваше да се бори с всевъзможни трудности, обърквания и неистини от властническото държавно управление .

Ловът стартира през 2011 година, когато върховен икономист от Световната банка помоли Паркс да поеме работата по изследване на китайски заеми. В рамките на месеци, употребявайки онлайн техники за добиване на данни, Паркс и няколко откриватели започнаха да разкриват стотици заеми, за които Световната банка не знаеше.

По това време Китай усилваше кредитирането, което скоро щеше да стане част от неговата самодейност „ Един пояс, веднъж “ на стойност 1 трилион $, с цел да обезпечи доставките на основни минерали , да завоюва съдружници в чужбина и да направи повече пари от притежанията си в щатски долари. Много разрастващи се страни бяха нетърпеливи за щатски долари за създаване на електроцентрали, пътища и пристанища и разширение на минните интервенции.

Но след няколко години директни китайски държавни заеми, тези страни се оказаха мощно задлъжнели и вероятността беше ужасна. Те се опасяваха, че натрупването на повече заеми върху старите ще ги накара да наподобяват безразсъдни на организациите за кредитен рейтинг и ще направи вземането на заеми по-скъпо в бъдеще.

Така че Китай стартира да основава офшорни фиктивни компании за някои инфраструктурни планове и вместо това им отпускаше заеми, което разреши на мощно задлъжнелите страни да избегнат вписването на този нов дълг в счетоводните си книги. Дори в случай че заемите бяха подкрепени от държавното управление, никой не би бил по-мъдър.

В Замбия, да вземем за пример, заем от 1,5 милиарда $ от две китайски банки за фиктивна компания за създаване на голям водноелектрически язовир не се появяваше в счетоводните книги на страната от години.

В Индонезия китайски заем от 4 милиарда $ за подкрепяне на построяването на железопътна лини я също в никакъв случай не се е появявал в обществените държавни сметки. Всичко се промени години по-късно, когато с надвишаване на бюджета с 1,5 милиарда $, индонезийското държавно управление беше насила да избави железопътната линия два пъти. Паркс удостовери:

„ Когато тези планове се провалят, това, което беше рекламирано като частен дълг, се трансформира в обществен дълг. Има планове като този по целия свят. “

През 2021 година, десетилетие откакто Паркс и екипът му започнаха да търсят, те бяха събрали задоволително информация за едно хитово изобретение: скритите заеми на Китай възлизат на минимум 385 милиарда $ в 88 страни и доста от тези страни бяха в доста по-лошо положение, в сравнение с някой предполагаше.

Сред разкритията беше, че Лаос е на куката за китайски заем от 3,5 милиарда $ за създаване на железопътна система, което ще отнеме съвсем една четвърт от годишното произвеждане на страната, с цел да бъде изплатено.

Друг отчет на AidData по същото време допуска, че доста китайски заеми отиват за планове в региони на страни, желани от авторитетни политици и постоянно тъкмо преди основни избори. Някои от издигнатите неща нямаха необикновен стопански смисъл и бяха изпълнени с проблеми.

В Шри Ланка, финансирано от Китай летище, издигнато в родния град на президента, надалеч от по-голямата част от популацията на страната, е толкоз едва употребявано, че са видяни слонове да се скитат по асфалта му.

Появяват се пукнатини във водноелектрически централи в Уганда и Еквадор , където през март държавното управление получи правосъдно утвърждение за обвинявания в корупция, свързани с плана против някогашен президент, който в този момент е в заточение.

В Пакистан една електроцентрала трябваше да бъде затворена от боязън, че може да се срути. В Кения последните основни благи от железопътна линия в никакъв случай не са били издигнати заради неприятно обмисляне и липса на средства .

Скачане начело на опашката

Докато Паркс се задълбочаваше в детайлите на заемите, той откри нещо обезпокоително: клаузи , налагащи страните кредитополучатели да подават щатски долари или друга задгранична валута в секрети ескроу сметки , които Пекин може да нападна, в случай че тези страни спрат да заплащат лихви по заемите си. Всъщност Китай беше скочил при започване на опашката, с цел да получи заплащане, без други кредитори да знаят.

В Уганда Паркс разкри заем за разширение на основното летище, включващ ескроу сметка, която може да съдържа повече от 15 милиона $. Законодателно следствие разкритикува министъра на финансите, че се е съгласил с сходни условия, като водещият проверяващ сподели, че той би трябвало да бъде преследван и вкаран в пандиза.

Паркс не е сигурен какъв брой такива сметки са основани, само че държавните управления, които упорстват за всевъзможен тип поръчителство, още по-малко поръчителство под формата на твърди пари, са необичайност при държавните заеми. И самото им битие раздруса некитайските банки, вложителите в облигации и други кредитори и ги накара да не желаят да одобряват по-малко, в сравнение с им се дължат. Паркс акцентира:

„ Другите кредитори споделят: „ Ние няма да предложим нищо, в случай че Китай в действителност е отпред на линията за погашение. Това води до парализа. Всички се преценят и си споделят: „ Ще бъда ли дръвник тук? “

Заеми като „ Обмяна на валута “

Междувременно Пекин се зае с нов тип прикрито кредитиране, което добави към объркването и недоверието. Паркс и други откриха, че централната банка на Китай дейно е отпускала заеми за десетки милиарди долари посредством нещо, което наподобява като елементарна валутна борса .

Обмените на задгранична валута, наречени суапове, разрешават на страните да вземат назаем по-широко употребявани валути като щатския $, с цел да запълнят краткотрайния дефицит на задгранични запаси. Те са предопределени за ликвидни цели, а не за създаване на неща, и устоят единствено няколко месеца.

Но китайските суапове имитират заеми, като не престават години и начисляват по-високи от естествените лихви. И което е значимо, те не се демонстрират в книгите като заеми, които биха добавили към общия дълг на страната.

Монголия е взела 5,4 милиарда $ в такива суапове , сума, равняваща се на 14% от общия й дълг. Пакистан е изтеглил близо 11 милиарда $ за три години, а Лаос е заел 600 милиона $.

Суаповете могат да оказват помощ за попречване на несъблюдение посредством попълване на валутните запаси, само че те натрупват повече заеми върху старите и могат да създадат колапса доста по-лош, сходно на това, което се случи в навечерието на финансовата рецесия от 2009 година, когато американските банки продължиха да оферират все по-големи ипотеки на притежателите на жилища, които не могат да си разрешат първото.

Някои небогати страни, които се борят да се издължат на Кита й, в този момент се оказват заседнали в един тип заеми: Китай няма да помръдне да поеме загуби , а МВФ няма да предложи нисколихвени заеми, в случай че парите просто ще заплащат лихви по китайски дълг.

За Чад и Етиопия измина повече от година, откогато избавителните пакети на МВФ бяха утвърдени в по този начин наречените съглашения на равнище личен състав , само че съвсем всички пари бяха арестувани, защото договарянията сред кредиторите се проточиха.

„ Имате възходящ брой страни, които са в тежко финансово състояние “ , заключва Паркс, като го приписва значително на зашеметяващия напредък на Китай единствено за едно потомство от чист адресат на задгранична помощ до най-големия заемодател в света. Той категоризира:

„ Някак си съумяха да създадат всичко това отвън общественото пространство. Така че, в случай че хората не схванат по какъв начин Китай отпуска заеми, по какъв начин работят неговите кредитни практики, ние в никакъв случай няма да разгадаем тези рецесии. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР