Драматични обрати, интрига до последно, атрактивен футбол, видеоповторения, свеж полъх

...
Драматични обрати, интрига до последно, атрактивен футбол, видеоповторения, свеж полъх
Коментари Харесай

Това ли е най-добрата Шампионска лига с най-скучния финал

Драматични обрати, конспирация до последно, атрактивен футбол, видеоповторения, пресен лъх от нови лица на хоризонта и... един разочароващ край.

Сезонът в Шампионската лига предложи представление и палитра от страсти, които ще се помнят дълго. Най-престижният шампионат оправда реномето си на водеща конкуренция в клубния футбол и провокира големи безредици измежду почитателите.

Царството на обратите

В предходните години бяха сътворени огромни обрати, които се случваха рядко на фона на огромната картина. През този сезон обаче летвата беше вдигната високо. В половината конфликти в елиминациите победител излезе тимът, който беше в неизгодна позиция след първия мач.

Ако до момента закъснение от два или три гола изглеждаше непреодолимо затруднение, през този сезон това разбиране беше разрушено. С несклоняем дух, разпределяне на футболистите и доза шанс почитателите станаха очевидци на немислими обрати.

 Това ли е най-хубавата Шампионска лига с най-скучния край
© Reuters

Началото даде приятната изненада в шампионата " Аякс ", който спря хегемонията на първенеца в последните три години " Реал " (Мадрид). Испанският гранд беше спечелил гостуването си с 2:1, само че позволи сензационна загуба с 1:4 вкъщи.

" Ювентус " заличи закъснение от два гола против " Атлетико " (Мадрид) с помощта на хеттрика на Кристиано Роналдо в реванша. " Манчестър юнайтед " също беше на прага да отпадне от шампионата след 0:2 против ПСЖ в Англия, само че сътвори немислимото с попадение от дузпа в 94-ата минута и 3:1 във втория мач.

Кулминацията на обратите пристигна в полуфиналите, когато прогнозите бяха против " Ливърпул " и " Тотнъм ". Двата тима заличиха три гола закъснение надлежно против " Барселона " и " Аякс ", с цел да оформят напълно британски край.

Първо " Ливърпул " беше опрян до стената след 0:3 на " Камп ноу ", само че духът на " Анфийлд " въодушеви отбора на Юрген Клоп, който сътвори знамение с победа с 4:0 в реванша.

 Това ли е най-хубавата Шампионска лига с най-скучния край
© Reuters

Загубил семейството си с 0:1 и с два гола закъснение в резултата в Холандия, обстановката на " Тотнъм " също изглеждаше комплицирана. Като по сюжет от филм на " Холивуд " хеттрик на Лукас Моура през второто полувреме класира " шпорите " за финала, като триумфът беше изкован по трагичен метод с гол в 96-ата минута.

" Благодаря ти, футбол. Тази страст без футбола е невероятно да се изживее. Благодаря на тези, които имаха вяра. Фантастично е, само че е мъчно да се опише с думи какво усещам в този момент ", сподели мениджърът на " Тотнъм " Маурисио Почетино след подвига против " Аякс ".

Приказката на " Аякс " и непримиримият " Тотнъм "

С въодушевено показване " Аякс " подсети за величието си от началото на 70-те години. С деятелен млад колектив холандският отбор върна романтиката във футбола и беше свежият лъх, който пребори предварителните прогнози и разчупи хегемонията на грандовете.

" Аякс " сътвори някои от най-големите изненади в шампионата в последните години, като в профил поредно два от любимците " Реал " и " Ювентус ". Тимът на Ерик загар Хаг беше на секунди от присъединяване във финала, само че все пак остави своята диря в шампионата.

 Това ли е най-хубавата Шампионска лига с най-скучния край
© Reuters

Ако сте почитател на " Тотнъм ", то несъмнено сърцето ви е претърпяло доста страсти този сезон. " Шпорите " се демонстрираха като царе на драмата, в която имаха основна роля.

Тимът на Почетино беше пред отпадане в груповата фаза, а след това стигна финала. Отборът беше спечелил едвам една точка след първите си три мача в група с " Барселона " и " Интер " и възможностите му за класиране граничеха с невъзможното.

Драмата последва " Тотнъм " и в четвъртфиналите, когато " шпорите " отстраниха " Манчестър сити " с повече голове на непознат терен. Реваншът, който приключи 4:3 за " Сити ", ще се запомни с анулирания след видеоповторение гол на " жителите " в края, който щеше да ги класира напред. Впоследствие Моура беше героят за " Тотнъм " при подвига против " Аякс ".

Технологията, която трансформира ориси

Системата за видеоповторения беше включена от елиминационната фаза, като въвеждането й целеше да понижи грешките на съдиите и да внесе повече бистрота в играта. Подобно на международното, и тук обаче се получи по този начин, че съществуването на технологията сътвори " краткотрайни голове " и провокира разнопосочни отзиви, тъй като крайното решение на рефера си остава индивидуален фактор.

С технологията бяха решени някой от конфликтите, измежду които беше двойката сред ПСЖ и " Манчестър юнайтед ". " Червените дяволи " получиха противоречива дузпа, отсъдена след видеопреглед за игра с ръка в добавеното време на реванша, която Маркъс Рашфорд осъществя и прати отбора си напред. По сходен метод " Порто " в профил " Рома " след попадение от 11-метров углавен удар, отсъден за противоречиво нарушаване след консултация със системата.

 Това ли е най-хубавата Шампионска лига с най-скучния край
© Reuters

" Това е срамотия. Поставили са четирима души, които не схващат нищо от футбол, да гледат видеоповторения ", написа тогава звездата на ПСЖ Неймар в " Инстаграм ", съпроводено с нецензурни реплики.

В различен случай технологията оказа помощ на " Тотнъм " за класирането на тима за полуфиналите, като неналичието й можеше да промени развоя на събитията. В реванша в четвъртфинала " Сити " означи гол, с който щеше да поведе с 5:3 и това най-вероятно щеше да е задоволително на отбора на Хосеп Гуардиола да продължи напред,

Мениджърът на " жителите " избухна в наслада, само че малко по-късно попадението беше анулирано след видеопреглед и испанецът трябваше да преглътне горчив хап.

Скука за край

" Ако това не беше край в Шампионската лига, а мач от Висшата лига или край за Купата на лигата, щяхме да кажем, че мачът не беше добър. Финалът в Шампионската лига има своята прочувствена страна, само че качеството на мача не беше положително ", сподели някогашният треньор на " Юнайтед " Жозе Моуриньо в своя разбор след финала.

Мачът сред " Ливърпул " и " Тотнъм " се очакваше с огромен интерес да предложи отговарящ свършек на вълнуващия сезон в Шампионската лига. Спорът за трофея обаче разочарова, като мнозина специалисти и почитатели в интернет дефинираха мача като " най-скучния в историята ".

Вероятно причина за това имаше ранната дузпа и последвалия гол, който даде очаквания за зрелищен дуел. Въпреки това се случи противоположното, като попадението промени първичната тактичност на " Тотнъм ", а " Ливърпул " пазеше преднината си, без да покаже атрактивния си жанр на игра.

Все отново " задачата оправдава средствата ". " От значение във финала е резултатът и довечера момчетата демонстрираха нужната резистентност. Не желая да изяснявам за какво победихме, желая единствено да се насладя на това, че спечелихме ", сподели Клоп след края на мача.

Фотогалерия: Луд, червен, трогателен - шампионският церемониал на "Ливърпул " >
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР