Дойде време Конституцията ни да обяви Гърция за религиозно-неутрална държава.

...
Дойде време Конституцията ни да обяви Гърция за религиозно-неутрална държава.
Коментари Харесай

Ципрас: Гърция трябва да стане религиозно неутрална държава

Дойде време Конституцията ни да разгласи Гърция за религиозно-неутрална страна. Това сподели министър председателят Алексис Ципрас, написа порталът " Двери ", представен от БГНЕС.
Според министър-председателят това ще сложи на нова основа връзките сред църквата и страната и ще даде на църквата независимостта, към която тя се стреми в връзките си с страната. Гръцкият министър председател съобщи, че водят натоварен разговор с Гръцката черква за законодателните промени в това отношение. Свещеният синод разгласи, че ще излезе с формален коментар на законопроекта, откакто той бъде направен и препоръчан за разискване, защото към сегашния миг няма изясненост за неговото съответно наличие. Отбелязва се обаче, че последният проблем, който има гръцкото общество сега, са връзките сред църквата и страната. В отчета по тематиката на митрополита на Кифисия Кирил пред Синода се споделя, че към този момент 43 години от приемането на новата конституция през 1975 година, законът за връзките сред църквата и страната не е предизвикал никакви проблеми на обществото, нито пък е ощетил правата на другите религиозни общности в страната.
В самата ръководеща партия Сириза също няма единодушие какви промени би трябвало да настъпят в връзките сред църквата и страната. Според най-крайното вътрешно-опозиционно крило, показано от Никос Филис, целият член 3 от Гръцката конституция сега би трябвало да отпадне. Те упорстват да се отстрани и изразът, с който стартира конституцията: „ В името на Светата, Единосъщна и Неразделна Троица “, защото властта в страната произтича от народа и конституцията следва да стартира с думите „ В името на народа “. Според Филис тези промени се поддържат от множеството гръцки жители и няма да навредят на правата на вярващия човек, а в противен случай. Алексис Ципрас обаче не желае да прекъсва по подобен краен метод разговора с Атинския архиеп. Йероним и се стреми към решение, което да бъде задоволително за църквата. През този месец позициите на държавното управление и църквата би трябвало да се изяснят.
Какво дефинира член 3 на Гръцката конституция сега:
1. Господстваща вяра в Гърция е религията на Източно-православната Христова черква. Православната черква на Гърция, която има за своя глава нашия Господ Иисус Христос, е неотлъчно съединена догматично с Великата черква на Константинопол и с всяка друга единославна Христова черква пази праволинейно, както и те, свещените апостолски и съборни правила и св. предания.
Тя е автокефална, ръководи се от Свещен Синод на настоящите архиереи и от непрекъснат Свещен синод, който се излъчва от първия и се сформира съгласно устава на църквата, при съблюдаване на наредбите на Патриаршески томос от 29 юни 1850 година и на Синодалния акт от 4 септември 1928 година
2. Църковният режим, който съществува в някои области на страната не се дефинира от наредбите на предходния параграф.
3. Текстът на Светото писание се пази неизменен. Официалният му превод по различен езиков пример се не разрешава без утвърждението на автокефалната Църква на Гърция и на Великата Христова черква в Константинопол.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР