Дойде ли краят на БСП такава, каквато я познаваме, ще

...
Дойде ли краят на БСП такава, каквато я познаваме, ще
Коментари Харесай

Пирински по Дарик: Чистката в БСП напомня за сталинизма

Дойде ли краят на Българска социалистическа партия такава, каквато я познаваме, ще се трансформира ли тя в съвременна лява партия или ще бъде заместена от други обединения?

Темата коментирабившиятминистър на външните работи, дълготраен народен представител в българския парламент и евродепутат Георги Пирински в предаването " Дребният шрифт " по Дарик радио.

" Точно по този начин. Българска социалистическа партия попада в тази рецесия, вместо да бъде притежател на нещо друго. Днешната БСПе нещо доста друго от отази Българска социалистическа партия от 2016-агодина,когато стана промяна на водача и от този момент стартира това, което исамата Корнелия Нинова назовава " промяна на Българска социалистическа партия ".Според нея противодействието против нейната промяна е била от хора, които жадуват за постове, които са безконечни депутати и така нататък Всъщност става дума за нещо доста по-дълбоко. Това стартира с смяна на ценностната основа на Българска социалистическа партия ", разяснява Пирински.

Беше изработен един неприемлив завой, да се търси поддръжка от среди, които са консервативно настроени, които са националистически насочени и са с доста скептично отношение към демократичното и европейското начало. Много остро беше заменено груповото начало на действие на партията с едно чисто лидерско налагане на мненията и желанията на Нинова ", съобщи той.

" Винагие имало разногласия и разнообразни разпознати течения, само че в никакъв случай такива, различаващи се трактовки на социалистическото, не са били мотив едни от тях да бъдат обявяваникато вътрешнопартийна съпротива или врагове, които би трябвало да бъдат изчистени ", пирпомни политикът.

" Вторият аспек е организационният, който същое политически, тъй като такива едни квалификации съгласно мен доста ясно препращат към практиките на сталинизма. Една организационна политика, която има за цел да изхвърли от партията тези, които имат по-различно схващане ", означи Пирински.

" Третият аспект е личностният. Там доста ясно се прокарва разбирането, че ръководителят преглежда държанието на останалите като персонална лоялност към ръководителя. Това е израз на едно надълбоко отвращение на хора, които десетилетия са работили за Българска социалистическа партия, търпели са доста унижения, останали са в партията, желаят да продължат да способстват тя да може да печели доверие, само че по един жесток метод са отстранени и жигосани като купени от другите партии и като осъзнателни сътрудници на непознато въздействие в партията ", сподели специалистът.

" Който желае да види какви са корените на това,което е през днешния ден Българска социалистическа партия, с малко повече вглеждане през последните 5 -6 години може да го види. Защо се стигна до 11 февруари? Имаше предложение за точка в дневния ред, подкрепена от над 200 депутати в конгреса, за преустановяване на мандата на Нинова. Водещият на съвещанието изобщо отхвърли да допусне, че има такова предложение отПетър Витанов, камо ли да го даде за гласоподаване ", разкри той.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР