Доверието в полицията е ниско, разходите за нея - високи.

...
Доверието в полицията е ниско, разходите за нея - високи.
Коментари Харесай

Има много честни и отдадени полицаи, но...

Доверието в полицията е ниско, разноските за нея - високи. Добре пристигнали в България през 2018 година! В диалог с Дъждовни води двама специалисти удостоверяват тревожните заключения от един отчет на Световната банка.

Наскоро новият министър на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че администрацията в Министерство на вътрешните работи е сведена до най-малко. И че всяко в допълнение редуциране ще навреди на жителите. Премиерът Бойко Борисов пък прикани медиите да спрат да приказват за слабото полицейско наличие в голяма част от по-малките селища. И да се съсредоточат върху триумфите при доставката на нова техника и съоръжение.

По-малко хартия, повече съгласуваност

Редица специалисти считат, че полицията е най-слабо реформираната българска институция от 1990 година насам. В същото време Министерство на вътрешните работи е и най-големият шеф в страната. В неговата система работят над 36 хиляди оперативни служащи и чиновници и близо 9 хиляди души администрация. Бюрокрацията обаче е мощно раздута, считат специалистите на Световната банка. Тя продължава да работи с хартиени документи, тъй като вътрешната мрежа на интранет в Министерство на вътрешните работи не била надеждна - макар милионите, изразходвани за обезопасяването ѝ. Веднага могат да бъдат спестени близо 2 хиляди чиновнически места в областта на административните услуги, които полицейските дирекции и служби оказват на жителите и на институциите в страната. Просто сега тези услуги постоянно се дублират или се правят без вътрешноведомствена съгласуваност. А с близо една четвърт ще намалеят и жертвите на пожари, в случай че човешките запаси и техника бъдат разпределени по нов метод върху територията на страната. Това са все заключения на специалистите на Световната банка.

Защо толкоз доста хора не ѝ имат вяра?

Годишно Министерство на вътрешните работи получава финансиране от над един милиард лв., което и тази година беше увеличено. Но това като че ли не въздейства нито върху успеваемостта на полицията, нито върху растежа на престъпността в страната. Сред жителите на Европейски Съюз българите имат най-ниско доверие в полицията, сочат показателите за 2017-2018 година за господство на закона на Световния план за правдивост, който следи 113 страни в света въз основата на 3 000 експертни изследвания.

Безчувственост, безхаберие и студенина по отношение на проблемите на гражданското общество и на пострадалите от битовата престъпност - с тези причини близо половината българи изясняват за какво не се обръщат за помощ към полицията. Това написа в отчет на Центъра за проучване на демокрацията. Обективността обаче изисква да се означи, че с изключение на безучастните или корумпирани полицейски чиновници в системата работят и доста почтени и отдадени на работата си служители на реда и оперативни служащи, безапелационни са интервюираните от " Дойче веле " специалисти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР