Достойна за Коледа невероятна история с намерена икона,открадната преди 25

...
Достойна за Коледа невероятна история с намерена икона,открадната преди 25
Коментари Харесай

Време за чудеса: Манастир си върна открадната преди 25 г. ик...

Достойна за Коледа невероятна история с открита икона,открадната преди 25 години, се случи в средновековния манастир " Свети Архангел Михаил " край Дебелец. По време на комунистическата власт той беше трансфорат в център за душевноболни, където монасите и пациентите са делили общи пространства. Преди две години обаче светата обител възвърне своята активност за наслада на миряните.

Сред тежките удари за античния манастир е кражбата през 1997-а на огромна част от иконите, измежду които и тази на Св. Йоан Предтеча.

" Дълги години не се е знаело къде са тези икони, нямало е и по какъв начин да се търсят, до момента в който тъкмо, когато става това възобновяване на храма, ето това е чудото – че без действително ние да търсим тази икона, тя се появи, поради това, че има усърдни хора, усърдни вярващи “,, описа йеросхимонах Димитрий Зографски, пред БНР.

Иконата е открита от младия преподавател по история и спомоществовател на манастира Йордан Райков: " Сърфирайки из интернет, в един аукцион ми попадна икона, която ми е позната като осъществяване и като жанр. В съпоставяне с истинските тук икони размерът също съответства. Впоследствие реставраторите, които реставрираха истинския иконостас, потвърдиха, че тази икона фактически в миналото е била на мястото си ", уточни той.

Манастирът " Свети Архангел Михаил " край Дебелец към момента се възвръща, а в празничните дни в неговата черква се правят свещенодействие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР