Доставките на руски петрол за Словакия и Унгария по петролопровода

...
Доставките на руски петрол за Словакия и Унгария по петролопровода
Коментари Харесай

Словакия и Унгария платиха за транзита и руският петрол потече по тръбопровода Дружба -

Доставките на съветски нефт за Словакия и Унгария по петролопровода " Дружба " се възобновяват, откакто двете страни се схванаха с Украйна да платят за преноса вместо руснаците, оповестиха непознатите организации.

Потокът към този момент потече към Словакия, а към Унгария това ще стане на следващия ден заран.  

" Укрнтранснафта " спря преноса на нефт при започване на август заради проблеми със заплащането на предоставените услуги. От " Транснефт " изясняват, че парите не са били преведени по сметката на украинската компания заради глобите. В резултат на това унгарският тръст и неговата петролна рафинерия Slovnaft в Братислава оферират на Русия и Украйна да платят, на което Москва и Киев се съгласяват. В последна сметка унгарската MOL прави заплащането по сметката на Slovnaft, показва и ТАСС.

На 4 август " Укртранснафта " спря изпомпването на съветски нефт през южния клон на петролопровода " Дружба ", който доставяше гориво за Унгария, Чехия и Словакия. В същото време преносът по северния клон през Беларус за Полша и Германия продължава обикновено.

Причината за прекъсването на доставките бе, че след задействането на шестия пакет от наказания против Русия Киев отхвърли да получава пари за преноса през " Газпромбанк ".

Унгарската петролна група МОЛ заяви, че се е съгласила да покрие таксите и към този момент е превела парите, съобщи Агенция Франс Прес. Същото е направила и Slovnaft, заяви представителят на фирмата Антон Молнер.

" Транснефт " е подала заявление до упълномощената банка да съобщи информацията на европейския регулатор и да получи позволение за разплащане с " Укртранснафта ". Компанията работи и по различни способи на заплащане, се споделя в известието на ТАСС.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР