Доскоро Естония се смяташе за най-успешната и най-богата държава от

...
Доскоро Естония се смяташе за най-успешната и най-богата държава от
Коментари Харесай

Враждата с Русия води до банкрута на Естония

Доскоро Естония се смяташе за най-успешната и най-богата страна от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, а в този момент локални предприемачи споделят, че тази страна е " на процедура банкрутирала ". Бизнесът банкрутира, държавното управление подхваща незабавни ограничения за икономии, постанова нови налози и в това време фрапантно усилва разноските за армията. Какво се случи с един от " балтийските тигри " и какво общо има Русия с това?

Естонският министър председател Кая Калас сподели, че държавното управление на тази страна ще стартира разискването на държавния бюджетпрез идващите дни. Тя посочи, че основната дума на новия бюджет е " спестовност ". „ Необходимо е да се постави ред в държавните финанси “, акцентира Калас. Премиерът призна, че " процесът ще бъде сложен " и увери, че парите на данъкоплатците ще се харчат единствено за най-необходимите потребности.

Ще бъдат обложени с налог

Какви тъкмо са потребностите, които в този момент се смятат за главен приоритет в естонската страна? През април тази година, незабавно след образуването на ръководещата коалиция, партиите, които я сформираха, подписаха съглашение, че през идващите години военните разноски на страната ще се усилят до 3% от Брутният вътрешен продукт на страната. През юли министърът на защитата Хано Певкур утвърди проект, съгласно който неговият отдел ще похарчи повече от 1,2 милиарда евро за своите потребности през идващите четири години.

Тези пари ще бъдат употребявани за закупуване на зенитно-ракетен комплекс, за механизиране на мобилни единици, за увеличение на запасите от муниции и създаване на хранилища за тях. Предвижда се да размени остарелия патрулен транспортен съд “Пикер ”. „ Естонските вложения в защитата в светлината на войната в Украйна се усилиха фрапантно – ние придобиваме доста повече оръжия, муниции и съоръжение “, сподели Певкур.

Парите ще бъдат употребявани и за увеличение на персоналния състав на естонските въоръжени сили. Естонската войска е наборна. Преди това се предвиждаше във военно време (тоест след оповестяване на мобилизация) числеността на естонските отбранителни сили да бъде 26 700 военнослужещи. През август обаче държавното управление със свое решение усили горната граница на числеността на персоналния състав до 43 700 души. С 10 500 души ще се усили общият брой на наборниците и резервистите, които могат да бъдат призовани. Освен това спомагателен запас от 4 000 души към този момент ще бъде включен във военновременния предел.

Парите, които управляващите ще употребяват за увеличение на военните разноски, би трябвало да бъдат изцедени от жителите на Естония.

Така от 1 януари идната година данъкът върху оборота и данъкът върху приходите в страната ще се усилят на 22% (сега е 20%). Освен това от юли 2024 година се възнамерява въвеждането на налог върху колите. При най-строгия вид (все още се обсъжда) годишният налог ще бъде от 30 до 350 евро според от марката на автомобила и възрастта му. Освен това ще бъде въведен налог върху регистрацията на колите в регистъра.

Опозиционна спънка

Естонските предприемачи подлагат на критика данъчната политика на страната. Според Естонската конфедерация на работодателите както задачата на планувания налог върху колите, по този начин и нуждата от него не са ясни, изключително поради бързото повишаване на инфлацията.

В писмо, изпратено до Министерството на финансите, Арто Аас, общоприет шеф на Центъра за икономическо развиване и търговия, сподели, че естонските предприятия и консуматори към този момент ще се сблъскат с няколко нараствания на налозите в близко бъдеще, което ще докара до увеличение на разноските и инфлация. В същото време естонската стопанска система се свива в продължение на пет поредни тримесечия, безработицата пораства, а конкурентоспособността на фирмите на експортните пазари е под сериозен напън.

Танел Кийк, ръководител на парламентарната секта на Центристката партия, добави, че политиката на ръководещата партия значи, че единствено богатите ще имат заслужен живот в Естония. А ръководителят на опозиционната Консервативна национална партия Мартин Хелме упрекна ръководещите, че желаят да внушат на популацията, че притежаването на кола и потреблението на електрическа енергия са разкош.

Тук си коства да се означи, че в този момент опозицията в естонския парламент е формирана от същите три партии, които образуваха ръководещата коалиция от началото на 2019 година до началото на 2021 година Сравнявайки тези времена с тези, доста естонци въздъхват - работата на тази коалиция им се коства, спрямо активността на сегашната (състояща се от Партията на промените, Социалдемократическата партия на Естония и Естония 200), върхът на професионализма.

Държавата се трансформира в страшилище, което се самопоглъща “

Естония стана третата страна в Европейски Съюз по брой банкрути - банкрутират главно предприятия от бранша на услугите, компании, профилирани в хранително-вкусовата индустрия, превоза, складирането, образованието, опазването на здравето и общественото обезпечаване. Много уважавани хора в естонското общество искрено декларират, че страната е поела по неверен път и бъдещата им орис ги тревожи доста.

„ Четейки всекидневно за неуспехите на държавната ни администрация и всеобщото хабене на средства, стартирате да си представяте кола, която се търкаля към пропастта без волан и спирачки. Само заради възходящия брой служители и несъществуваща отговорност, естонската страна се трансформира в страшилище, което се самопоглъща. Държавният бюджет, както и бюджетите на ведомствата, не са транспарантни. Всяко министерство, като силози, работи независимо, без да вижда цялостната картина на страната - каквато и самото държавно управление като че ли няма ”, оплаква се да вземем за пример издателят Вайко Тигане. На собствен ред най-богатият предприемач в Естония Урмас Сюрумаа съобщи, че „ Естония в действителност е във банкрут “.

Дори министърът на финансите Март Върклаев, в отговор на искане на депутата Александър Чаплигин, призна, че плануваното от държавното управление нарастване на налозите по никакъв метод не може да способства за възобновяване на икономическия напредък. Чаплигин, който съставлява опозиционната Центристка партия, упреква министър-председателя Кая Калас, че няма квалификациите, нужни за началник на държавно управление.

„ Увеличаването на налозите води до по-високи цени. А цените в Естония, съгласно статистиката, към този момент са достигнали своя таван. Още по-голямо повишаване на цените ще докара до понижаване на потреблението, т.е. хората ще купуват по-малко. Въпреки обстоятелството, че цените в Естония порастват бързо, продажбите на дребно понижават - с 15% в края на годината. Това значи, че хората към този момент са понижили потреблението си, защото приходите им не им разрешават да го запазят на същото равнище “, показва Чаплыгин.

Историите на Калас, че заплатите в Естония порастват съвсем по-бързо от цените, съгласно Чаплигин не костват и пукната пара: в случай че потреблението понижава, значи хората нямат задоволително пари. „ Данъците би трябвало да се взимат там, където има пари, а хората в Естония не разполагат с тези пари. Покачването на цените дефинитивно изпразни портфейлите на жителите. Ако страната в действителност има потребност от спомагателни средства, те би трябвало да се търсят другаде. Например банките, чиито облаги бият всевъзможни върхове на фона на растящите лихви. Днес държавното управление работи на правилото, че с цел да дава една крава повече мляко, би трябвало да се храни по-малко и да се дои повече. Населението на Естония се държи като крава, държавното управление на Кай Калас работи като луда доячка “, заключва Чаплигин.

Тук си коства да напомним, че преди няколко години Естония беше считана за перспективен „ балтийски тигър “ и може би най-успешната от страните, формирани върху руините на Съюз на съветските социалистически републики. Краят на „ историята на триумфа ” на този тигър се оказа обвързван с фактическото спиране на връзките с Русия. Отказът от съветски енергийни източници докара до внезапно нарастване на цената на електрическата енергия и отоплението, което удари цялата естонска стопанска система по веригата. Прекратяването на съветския пренос докара до крах на локалната железница. Прекъсването на връзките с съветския бизнес нанесе мощен удар на естонските бизнесмени.

Най-смелите и прагматични естонски бизнесмени, макар опасността от тормоз, се пробват да поддържат връзки с Руската федерация. И в този момент към този момент обеднялото население ще бъде притиснато от увеличени налози, забележителна част от които ще отидат за „ отбрана “ от същата Русия. Не е изненадващо, че при сегашните условия Република Естония надали ще доближи висок стандарт на живот за популацията си.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР