Доскоро датчаните можеха да се развеждат като попълнят обикновен онлайн

...
Доскоро датчаните можеха да се развеждат като попълнят обикновен онлайн
Коментари Харесай

Три месеца размисъл и консултация - как Дания се грижи за двойките пред развод

Доскоро датчаните можеха да се развеждат като попълнят елементарен онлайн формуляр. Но съгласно законодателен пакет, влезнал в действие през април, двойките, решени да се разделят, би трябвало да изчакат три месеца и да преминат през консултация преди бракът им да бъде разтрогнат, написа " Гардиън ".

Проучване на вестник " Политикен " сподели, че 68 от 98-те локални органи на властта в Дания оферират терапия на двойките, преминаващи през компликации, на съображение, че запазването на фамилиите икономисва на общините пари за жилища и услуги.

Инициативите, които в някои страни може да се сметнат за нежелана държавна интервенция в персоналния живот на жителите, бяха необятно приветствани както от обществото, по този начин и от политиците в Дания, като само дребната партия Либерален алианс ги разкритикува като несъразмерни. Страната отдавна пази фамилните права, само че регистрира 15 хиляди развода през 2018 година, равняващи се на съвсем половината бракове през същата година.

" Става въпрос за понижаване на човешката и финансовата цена на развода ", разяснява Герт Мартин Халд, психолог и доцент в Университета в Копенхаген, оказал помощ за създаването на курса за съвещания, който в този момент е наложителен за всички двойки с деца под 18 години преди разводът им да бъде приключен.

" Това е положително както за обособената двойка, по този начин и за общината – предварителната защита постоянно е по-добра от лекуването ", счита Йете Хайслунд, началник на отдела по здравни грижи в община в Западна Дания, една от първите, експериментиращи с лечението за двойки.

Целта на тримесечния очаквателен интервал и курса за " съдействие след бракоразвод ", изкарван онлайн или посредством приложение, е да облекчи процеса за двойките и децата като им помогне да подобрят връзката между тях и да избегнат опасности.

Родителите могат да приспособят курса за себе си от 17 половин часови модули, предлагащи съответни решения за евентуални конфликтни области по време на процеса на развода, в това число по какъв начин да провеждат празненства за рождени дни или по какъв начин да приказват на някогашния си сътрудник, когато са ядосани.

Курсът е бил пробван върху 2500 доброволци преди да стартира публично. По думите на Халд в 13 от 15 случая той е имал от сдържан до мощен позитивен резултат върху психологичното здраве и е довел до по-малко отсъствия от работа. След 12 месеца двойките са общували между тях като че ли не са разведени.

Един от участниците в курса в пробната му фаза споделя, че " явно той няма да възвърне един опустошен брак. Но оказва помощ да се решат някои много значими въпроси, когато е допустимо да не мислите доста ясно ".

Според специалисти по фамилните връзки курсът е стъпка в вярната посока, само че няма да проработи за всички двойки. Трине Шелдемус, зам.-председател на асоциация за фамилна помощ, е на мнение, че той няма да помогне на двойки, в които има доста сериозен спор или които разполагат с доста малко средства. Те ще се нуждаят от освен това от онлайн курс – от персонална, самостоятелна консултация.

Като цяло съгласно нея новите правила за развода са " огромно усъвършенстване. Преди системата бе фокусирана повече върху правата на родителите, в сравнение с върху тези на децата ".

По думите й възбрана за твърди съглашения за настойничество за първите три месеца, имаща за цел да подсигурява, че в разгара на развода няма да се взимат никакви решения, може да сътвори проблеми. " За децата това просто значи, че са приклещени посред спора за дълго време. Това значи, че родителите са принудени да останат дружно и не могат да аплайват за ново жилище, да вземем за пример, тъй като не знаят от какво ще се нуждаят. И значи, че не могат да отговорят на първия въпрос на децата – къде ще пребивавам? "

Тя е на мнение, че всяка консултация е позитивна, само че качеството на стратегиите варира и някои двойки може да не са толкоз отворени, когато консултацията се дава от локалните управляващи, вместо без значение.

Общините упорстват, че стратегиите им работят. В Ринкьбоинг-Скерн, една от първите, предложили безвъзмездна терапия за двойки през 2011 година, градският съвет споделя, че разводите са намалели със 17% и предходната година 92 локални двойки са поискали съвещания – най-високият брой за година до момента. Всички двойки с деца под 18 години имат право на пет безвъзмездни сесии.

Стин Крус, от датския Център за фамилно развиване, разяснява, че е " рационално " локалните управляващи да " поемат част от отговорността във връзките и фамилния живот ". Икономическата цена на развода, и за фамилиите, и за страната под формата на нови домове и учебни заведения и здравни и обществени услуги, може да бъде голяма.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР