Дори преди началото на войната в Украйна, международен съюз за

...
Дори преди началото на войната в Украйна, международен съюз за
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Байдън натиска да разшири анти-руската коалиция, но среща отпор

Дори преди началото на войната в Украйна, интернационален съюз за сливане на света против съветската инвазия се събра толкоз бързо, че президентът Байдън по-късно се удиви на „ задачата и единството, открити единствено за месеци, за които в миналото са ни били нужни години, с цел да реализираме “, написа Ню Йорк Таймс.

Сега, когато спорът е в четвъртия си месец, американските чиновници са изправени пред разочароващата действителност, че мощната коалиция от народи - разпростряла се от Северна Америка през Европа и Източна Азия - може да не е задоволителна, с цел да преодолее задаващата се патова обстановка в Украйна.

С възходяща неотложност администрацията на Байдън се пробва да уговори или подмами страните, които Вашингтон счита за неутрални в спора – в това число Индия, Бразилия, Израел и арабските страни от Персийския залив – да се причислят към акцията на стопански наказания, военна поддръжка и дипломатически напън за продължение изолират Русия и да сложат съдбоносен завършек на войната.

Досега малко на брой, в случай че въобще има такива, са имали предпочитание, макар партньорството им със Съединените щати по други значими въпроси, свързани със сигурността.

Г-н Байдън прави извънреден дипломатически и политически хазарт това лято, като възнамерява да посети Саудитска Арабия, която той назова „ парий “. А в четвъртък той се срещна с президента на Бразилия Жаир Болсонаро в коридорите на срещата на върха на Америка в Лос Анджелис.

Г-н Болсонаро посети Москва седмицата преди Русия да нахлуе в Украйна и разгласи „ взаимност “ с президента Владимир Путин.

В Лос Анджелис господин Болсонаро изпревари всевъзможен напън от господин Байдън към Русия, като сподели, че въпреки Бразилия да е отворена да помогне за преустановяване на войната, „ поради разчитането ни на избрани задгранични играчи, би трябвало да бъдем внимателни “.

„ Имам страна, която да ръководя “, сподели той.

Служители на Съединени американски щати признават компликациите в опитите да убедят страните, че могат да балансират личните си ползи с американския и европейския блян за уединяване на Русия.

„ Един от най-големите проблеми, пред които сме изправени през днешния ден, е казусът с оградата “, сподели Саманта Пауър, началник на Агенцията за интернационално развиване на Съединени американски щати, откакто изнесе тирада за напъните на администрацията да ускори свободата на словото, честните избори и други демократични системи против властнически водачи по целия свят.

Тя сподели, че се надява, че съветските зверства ( думи на Ню Йорк Таймс, а не на Поглед Инфо ), осъществени в Украйна, ще убедят неутралните страни да се причислят към обединението против Москва, „ поради нашия групов интерес към разпоредбите за придвижване, които всички ние бихме желали да се съблюдават и никой от нас не би желал да вижда употребявани против нашите жители ".

Русия и нейните сътрудници, по-специално Китай, осъдиха напъните на държавното управление на Съединени американски щати да разшири обединението, която с изключение на европейските страни включва още Канада, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

„ В актуалния свят е невероятно да се изолира страна, изключително такава голяма като Русия “, сподели представителят на Путин Дмитрий Песков в четвъртък, съгласно държавните медии.

В Пекин Джао Лиджиан, представител на китайското външно министерство, сподели в понеделник, че Съединените щати „ принудиха страните да заемат страна в спора сред Русия и Украйна и безсмислено заплашиха да наложат едностранни наказания и пълномощия с дълга ръка “.

Той добави: „ Това не е ли насилствена дипломация? “

Руската валута, рублата, падна малко откакто Путин стартира нашествието в Украйна през февруари. Но от този момент се възвърне, защото Русия продължава да печели твърда валута от експорт на сила и други артикули за доста народи, в това число Китай, Индия, Бразилия, Венецуела и Тайланд.

За някои страни решението дали да се причислят към Съединените щати може да има последствия за живот или гибел. Вашингтон предизвести засегнатите от суша африкански страни да не купуват зърно, което Русия е откраднала от Украйна в миг, когато цените на храните се повишават и евентуално милиони хора гладуват.

„ Вследствие на това основни стратегически междинни сили като Индия, Бразилия и Южна Африка стъпват по доста остра линия в опит да запазят своята стратегическа автономност и не може да се чака просто да се приближат до Съединени американски щати “, сподели Майкъл Джон Уилямс, професор по интернационалните връзки в университета в Сиракуза и някогашен консултант на Организацията на Северноатлантическия контракт.

„ Вашингтон има вяра, че тази война ще бъде извоювана на Запад “, сподели господин Уилямс, „ само че Кремъл има вяра, че ще бъде извоювана на Изток и в световния юг “.

При гласуването през март по резолюция на Организация на обединените нации, осъждаща експанзията на Русия против Украйна, 35 страни се въздържаха, най-вече от Близкия изток, Африка и Южна Азия. Това разтревожи американските чиновници и техните съдружници, които все пак означиха, че 141 от 193 щата осъдиха Русия. Само пет страни - в това число Русия - гласоподаваха срещу мярката.

Бразилия гласоподава за наказание на Русия, а господин Болсонаро настоя за договаряния за преустановяване на войната. Но страната му продължава да внася торове от Русия и Беларус, съдружник на Москва.

Индия и Южна Африка се въздържаха от гласуването в Организация на обединените нации. Индия има дългогодишно стратегическо партньорство с Русия и разчита на него за нефт, торове и военно съоръжение. Администрацията на Байдън нямаше огромен шанс да накара Индия да се причисли към обединението.

Индийските управляващи споделят, че техният съветски импорт е непретенциозен. По време на посещаване във Вашингтон през април външният министър на Индия Субраманям Джайшанкар отхвърли въпросите по тематиката, като сподели, че „ евентуално общите ни покупки за месеца ще бъдат по-малко от това, което Европа прави за следобяд “.

„ Така че може да желаете да помислите за това “, сподели той.

Но в този момент Европа понижава вноса на сила в границите на отчасти ембарго на съветския нефт, до момента в който съгласно известията Индия води договаряния с Москва за в допълнение увеличение на към този момент възходящите покупки на недопечен нефт.

Връзките на Южна Африка с Русия датират от Студената война, когато Съветският съюз поддържа придвижването против апартейда, което трансформира вътрешната динамичност на силата на нацията.

Търговията сред двете страни е скромна, само че Южна Африка, сходно на доста други народи, от дълго време е подозрителна към западния колониализъм и Съединените щати като ненадмината суперсила.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса упрекна НАТО, че предизвика Русия във война и прикани за възобновяване на дипломатическите договаряния. В телефонен диалог през април господин Байдън го прикани да одобри „ явен, обединен интернационален отговор на съветската експанзия в Украйна “, съгласно изказване на Белия дом.

Месец по-късно господин Рамафоса се оплаква от въздействието, което спорът е имал върху „ странни наблюдаващи “, които съгласно него „ също ще пострадат от глобите, наложени против Русия “.

Бразилия, Индия и Южна Африка - дружно с Русия и Китай - са членове на група народи, които съставляват една трета от международната стопанска система. На онлайн среща на външните министри на групата предишния месец Москва предложи да сътвори нефтени и газови рафинерии със своите сътрудници сътрудници. Групата също по този начин разиска разширение на участието си в други страни.

Други страни, които се въздържаха от гласуването в Организация на обединените нации, в това число Уганда, Пакистан и Виетнам, упрекнаха водената от Съединени американски щати коалиция против Русия, че е прекратила всяка опция за мирни договаряния с военната си поддръжка за Украйна.

Американски и европейски чиновници настояват, че предоставените от тях оръжия и разследващи данни служат единствено с цел да оказват помощ на Украйна да се отбрани от съветските военни.

Нарастващата неотложност в администрацията на Байдън се въплъщава в проектите на президента да посети Саудитска Арабия, макар по-ранните му изобличения за нейните убийствени дейности и евентуални военни закононарушения.

Усилията на господин Байдън, които към този момент са подложени на критика от водещите демократи, са частично ориентирани към това да накара Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да оказват помощ на периферията с Украйна.

Една от задачите е тези народи да координират доста нарастване на производството на нефт, с цел да оказват помощ за свалянето на международните цени, до момента в който Съединени американски щати, Европа и други бойкотират съветския нефт.

Американските чиновници са разочаровани от прокламирания неутралитет на двете арабски страни от Персийския залив, които купуват американски оръжия и лобират Вашингтон за политика против Иран, техния главен противник.

Израел, който също купува американски оръжия и е най-близкият съдружник на Съединените щати в Близкия изток, изрази взаимност с Украйна. В същото време обаче той се съпротивлява да поддържа някои наказания и да насочи директна рецензия към Русия.

Докато господин Байдън не предложи да се срещне с него в Лос Анджелис, господин Болсонаро даде знак, че няма да отиде на срещата на върха на множеството държавни глави на полукълбото. Отне пряк зов от някогашния сенатор Кристофър Дж. Дод от Кънектикът, специфичен консултант на срещата на върха, с цел да убеди Бразилия да участва.

Валентина Садер, специалист по Бразилия в Атлантическия съвет, сподели, че се чака администрацията на Байдън да продължи да приказва с господин Болсонаро за връзките на Бразилия с Русия и Китай.

Но, тя добави, че е малко евентуално господин Болсонаро да се отдалечи от господин Путин.

„ Бразилия взема поради личните си ползи “, сподели госпожа Садер.

Американските чиновници стигнаха до същото умозаключение за Китай, който е най-мощният стратегически сътрудник на Русия. Те споделят, че Китай ясно е избрал да застане с Русия - както се вижда от непрекъснатото повторение от китайските чиновници на рецензиите на Путин към Съединените щати и НАТО и тяхното разпространяване на дезинформация и теории на конспирацията, които подкопават Съединените щати и Украйна.

На 4 февруари, три седмици преди Русия да стартира пълномащабната си инвазия, господин Путин и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин, където двете държавни управления оповестиха партньорство „ без ограничавания “.

В края на май Китай и Русия организираха първото си взаимно военно обучение от началото на войната в Украйна – полети със стратегически бомбардировачи над моретата на Североизточна Азия, до момента в който Байдън беше на посещаване в Япония.

Но Китай също се въздържа от даването на икономическа или военна помощ на Русия, макар настояванията на Москва, настояват представители на Съединени американски щати.

Г-н Байдън предизвести господин Си във видеообаждане през март, че ще има „ последици “, в случай че Китай окаже материална помощ на Русия, а китайските чиновници и бизнес мениджъри се притесняват, че техните компании могат да бъдат наранени от наказания, в случай че компаниите дават на Русия забележителна поддръжка.

„ Вторичните наказания в действителност хапят и Китай не желае това да засегне техните компании “, сподели Александър Габуев, старши помощник в Фондацията на Карнеги за интернационален мир, който неотдавна беше основан в Москва.

„ Много съветски източници ми споделят, че приказват с китайците и не чуват нищо в отговор ", прибавя той.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР