Дори една чашка слабоалкохолно питие на ден увеличава кръвното налягане

...
Дори една чашка слабоалкохолно питие на ден увеличава кръвното налягане
Коментари Харесай

Дори чаша бира или вино на ден увеличава риска от инсулт, доказа мащабно изследване

Дори една чашка слабоалкохолно пиво дневно усилва кръвното налягане и риска от инсулт, съгласно огромно генетично проучване в влиятелното здравно списание The Lancet. Резултатите оборват изказванията, че една или две чашки алкохол дневно могат да потребни и да пазят организма.

Изследователи от Англия и Китай проучвали 500 000 души от Китай в продължение на 10 години. Те споделят, че откритията им се отнасят освен за китайците, а за цялото население на Земята и съставляват най-силните доказателства до момента за резултата от алкохола.

Експертите поучават хората да лимитират потреблението на алкохол.

Вече се знае, че твърдият алкохол е нездравословен за здравето и усилва риска от инсулт, само че някои проучвания внушават, че дребни количества могат да бъдат потребни за здравето, до момента в който други демонстрират, че няма безвредни равнища при потреблението на алкохол.

Какво са разкрили откривателите?

Изследователите от Оксфордския университет, Пекинския университет и Китайската академия за здравна просвета разкрили, че:

- едно до две напитки дневно усилват риска от инсулт с 10-15%;

- четири напитки дневно усилват риска от инсулт с 35%.

За задачите на тяхното изследване едно пиво е дефинирано като дребна чаша вино или бутилка бира, или 25 до 35 мл корав алкохол.

Проучването не открива никакви доказателства, че умереното пиянство има предпазен резултат за организма, с други думи, то не понижава риска от инсулт.

Когато става въпрос за въздействието на алкохола при риска от инфаркт, откривателите споделят, че това към момента не е ясно и е належащо да бъдат събрани още данни през идващите няколко години.

" Твърденията, че виното и бирата имат магическо защитно влияние не се удостоверяват ", споделя създателят на проучването проф. Ричард Пито от Оксфордският университет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР