Доналд Тръмп поиска процесът срещу него по обвинения в незаконно

...
Доналд Тръмп поиска процесът срещу него по обвинения в незаконно
Коментари Харесай

Тръмп търси отлагане на процеса за прибраните секретни документи

Доналд Тръмп изиска процесът против него по обвинявания в нелегално укриване на секретни документи да бъде отсрочен за след изборите през 2024 година, заяви Би Би Си.

В декларация в понеделник юристите на някогашния президент на Съединени американски щати обявиха, че препоръчаната дата на процеса - 11 декември, не би им дала рационално време за подготовка, както и че преди изборите ще е комплицирано да се откри независимо правосъдно жури.

Тръмп се призна за почтен по 37 обвинявания през юни, откакто прокурорите обявиха, че той нелегално е държал файлове с сензитивна информация в имението си Мар-а-Лаго, откакто е престанал да бъде президент, и че е попречил напъните на федералното държавно управление да ги прибере.

 Какви са обвиняванията против Доналд Тръмп по делото за секретните документи Какви са обвиняванията против Доналд Тръмп по делото за секретните документи

Първоначално датата на процеса беше избрана за 14 август, само че по-късно беше отсрочена за 11 декември, с цел да се даде на двете страни повече време да се приготвят. Прокурорите желаеха това отсрочване, очаквайки отбраната да се опълчи на първичния график.

В заявката юристите на Тръмп разказват случая като " ексклузивен " и настояват, че количеството доказателства, които би трябвало да бъдат прегледани, постанова отсрочване.

Те настояват, че ще бъде " предизвикателство " да се приготви за процеса преди президентските избори през ноември 2024 година, за които Тръмп е любимец за продобиване на републиканската номинация.

" Искането на държавното управление да стартира развой от подобен мащаб в границите на шест месеца от обвиняването е безразсъдно, показателно и би довело до правосъдна неточност ", се твърди в документа, подаден от Крис Кисе, един от юристите на Тръмп, оповестява Би Би Си.

Съдия Айлийн Кенън, която следи началните стадии на делото, ще се произнесе по настояването.

Тръмп е изправен пред 37 обвинявания, в това число съзнателно опазване на информация за националната защита и възпрепятстване на правораздаването.

 На Тръмп са повдигнати федерални обвинявания поради класифицирани документи На Тръмп са повдигнати федерални обвинявания поради класифицирани документи

Според обвинителния акт Тръмп е наредил на своя помощник Уолт Наута да реалокира кутии, които са били в центъра на следствието, от складово помещение в имението. Прокурорите споделиха, че той може да се види на записите от камерите за наблюдаване да мести кутиите.

Наута, който беше упрекнат по същото време като Тръмп, отхвърли шест обвинявания, в това число скрит план и предоставяне на погрешни изказвания.

Междувременно във вторник в щата Джорджия би трябвало да стартира подборът на членове за огромното жури, което може да реши дали да повдигне обвинявания против Тръмп за хипотетичните му старания да анулира загубата си на изборите през 2020 година в щата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР