Доматите са не само украшение на салатата, но и източник

...
Доматите са не само украшение на салатата, но и източник
Коментари Харесай

Доматите пазят сърцето. Ето за какво още са полезни

Доматите са освен бижу на салатата, само че и източник на потребни за здравето субстанции. Уникалните им свойства в огромна степен са свързани с това, че се явяват източник на ликопин – антиоксидант, който има имуностимулиращо и противотуморно деяние, изяснява лекарят диетолог и член на съветската Национална асоциация на диетолозите Наталия Круглова пред раадио Спутник.

„ Доматите съдържат ликопин, мощен и значим за индивида антиоксидант. Той пази организма от дейностите на свободните радикали, които могат да провокират болести на сърдечносъдовата система, а също онкологични болести. Благодарение на ликопина се задействат защитните кафези на имунитета. Също доматите съдържат витамин С, хранителни влакнини, бета-каротин – това е провитамин а, той е значим за положението на кожата, косите, ноктите, за зрението “, изяснява експертът.
 Как да накараме доматите да узреят с кора от яйца Как да накараме доматите да узреят с кора от яйца
В края на лятото и началото на есента температурите на открито стартират последователно да спадат. Това обаче е спънка зелените домати да узреят....

Ликопинът в доматите се съхранява и след термична обработка а в доматеното пюре той даже е повече, в сравнение с в пресните плодове.

„ Ако приказваме за кетчуп или доматено пюре – изгодата в проект наличие на ликопин там се съхранява. В доматеното пюре неговото наличие даже е по-голямо това е съсредоточен артикул, течностите там са доста по-малко, в сравнение с съдържа пресният домат. По отношение на витамин С свежите домати са за предпочитане, защото при термична обработка витамин С се унищожава. В кетчупа би трябвало да се управлява наличието на сол, по тази причина е по-добре да се употребява пюре като основа и сами да си прибавяме там подправки и сол на усет “, поучава диетологът.

Тъй като доматите са нискокалоричен артикул, те могат да се включат в менюто на хора с наднормено тегло, затлъстяване, а също диабет от втори вид, добавя експертът. Но някои хора за жалост ще би трябвало да се откажат от доматите.
 Български препоръки за гледане на домати без напръскване Български препоръки за гледане на домати без напръскване
В тази публикация ще разберете за един напълно нов способ, открит от българин на име Петьо Попов, живеещ в село Николаево, Плевенско. Той спо...

„ Доматите би трябвало да се изключат в стадия на изостряне на храносмилателни болести, възпалителни болести като гастродуоденит и язвена болест, до момента в който не стартира продължителна ремисия. Може да има и самостоятелна нетърпимост към доматите “, прибавя Наталия Круглова.

Най-добре е да се отдава желание на домати, които имат кондензиран цвят и мирис. Те съдържат повече антиоксиданти, поучава диетологът.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР