Домът за стари хора “Венета Ботева” в град Велико Търново

...
Домът за стари хора “Венета Ботева” в град Велико Търново
Коментари Харесай

Живот, мъдрост и достойни старини в дом “Венета Ботева” - Велико Търново

Домът за остарели хора “Венета Ботева” в град Велико Търново е профилирана институция с поделение за лежащо заболели предоставяща комплекс от обществени услуги на лица, навършили възрастта за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст според Кодекса за обществено обезпечаване, в това число на тези от тях, които са с физически увреждания и имат % понижена продуктивност, открит с експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК. В дома са настанени 130 индивида , от които 35 са в отделението за лежащо заболели на първия етаж.
При визитата ми в дом „ Венета Ботева “ ме посрещна свежа атмосфера и на всички места блестеше от непорочност. Седнах на диалог с шефката Зорица Радловска и тя със угриженост и задоволство от работата описа за Actualno.com за хората, изискванията и живота в дома:
Какви са здравните потребности и медицинските грижи, полагани за възрастните хора?
В дома е обезпечено 24-часово здравно обслужване на възрастните хора, реагира се навреме при незабавни положения. Институцията разполага с висококвалифицирани медицински сестри – разполагаем за разнообразни медицински операции, реализира се непрекъсната връзка с персоналните лекари на потребителите, които при потребност се съпровождат за обзор и консултация с доктор – експерт и при настаняване в болнично заведение. С цел възобновяване или възстановяване на засегнатите функционалности постоянно се организира самостоятелна и групова ЛФК, механотерапия и физиотерапия .
Как работите за одобряване на здравословен метод на живот в дома?
Храната, която се дава на потребителите е здравословна, качествена и разнообразна, съобразена с възрастовите особености и общото здравословно положение.
На потребителите на обществени услуги в институцията е обезпечено диетично хранене /за хората с диабет/. В правенето на седмичното меню се включва здравно лице /фелдшера на ДСХ/, както и представители на Съвета на потребителите на обществени услуги.
Осигурен е верен режим на хранене, включващ три хранения на ден и хранене на етажна трапезария в една промяна. Има опция потребителите да употребяват т.н чайна , в която да подготвят някои обичани храни или да си създадат чай и други топли питиета.
За поддържане физическия тонус на потребителите и попречване утежняването на здравословното им положение действа група по утринна гимнастика. Във физкултурният салон има опция за прилагане на фитнес уреди по тяхно предпочитание.

Провеждат се и занятия по йога и по рейки-терапия.
Предоставяте ли профилирани грижи и психична поддръжка?
В нашия дом се предлага комплекс от обществени услуги включително профилирани грижи и психическа поддръжка:
- обществена рехабилитация – консултиране, подпомагане и придружаване както и ходатайство пред разнообразни институции по проблеми на потребителите;
- самостоятелно психическо консултиране , ориентирано към активизиране на личностните запаси на потребителите за независимо справяне с компликации и по посока понижаване възприятието на неизбежност, беззащитност и безперспективност, правят се и групови психотерапевтични действия: група по приказкотерапия, група «Вяра и смисъл», както и група за когнитивна поддръжка за потребителите от отделението за лежащо болни;
- трудотерапия – оферират се разнообразни способи за двигателна интензивност под формата на трудова активност, подпомагащи цялостното възобновяване на организма, както и за създаване на нови умения, осмисляне на времето и насърчаване на естетично възприятие. Работи се самостоятелно, само че са образувани и няколко групи по: арттерапия, ерготерапия, градинотерапия, музикотерапия и група по плетива.
Как осъществявате обществената интеграция на хората от вкъщи?
В домът за остарели хора са набелязани ограничения за включване на потребителите на обществени услуги в живота на общността. Настанените лица постоянно посещават театрални и оперни постановки на музикално-драматичния спектакъл “Константин Кисимов” в град Велико Търново и гостуващи театри, концерти, изложения, музеи и други
Самодейната група към дома “Златна възраст”, група „ Веселата компания”, Буфоформация, както и танцовата група „ Усмивката” радват и потребителите и гостите на дома, а също и вземат участие в локални изяви и начинания.

Провеждат се литературни четения взаимно с представители на филиала на районната библиотека “П. Р. Славейков” в град Велико Търново, както и с представители на книжовен клуб „ Н. Й. Вапцаров”.
Отбелязват се бележити исторически дати и културни празници с присъединяване на деца от детски градини, учебни заведения, самодейни групи към читалища от района и пенсионерски клубове и други
Някои от потребителите посещават и разположените наоколо Дневен център за остарели хора и ЦСРИ , създавайки нови контакти, оползотворявайки и по този метод свободното си време.
Какво се прави за удовлетворяването на просветителните, културни, религиозни, езикови и етнически потребности?
Осигурена опция за информиране – обособени са телевизионни с кабелен притежател, кабелна телевизия има и в независимите стаи. Потребителите имат опция да употребяват библиотеката на Дома, както и намиращия се в изключителна непосредственост филиал на районната библиотека . Осигурен е целогодишен абонамент на вестниците „ Минаха години” и Втора младост”.
С цел повишение на мотивацията и опирайки се на ресурсите на потребителите в дома действа книжовен кръг Пеньо Пенев ", издава се личен вестник Нашият дом ", популяризиран в границите на институцията. Създадена е стратегия “Онлайн усмивка” – ориентирана към създаване на умения за работа с компютър и в Интернет, което способства за по-добра осведоменост, като също така обезпечава опция и за онлайн връзка с околните.
В дома се обезпечава опция за независимост на вероизповеданията. На първия етаж действа православен параклис с ежедневни утринни срещи, организират си е църковни служби във връзка на огромни християнски празници. Осъществяват се регулярни срещи с представители на Богословски факултет при ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий”
Осигурена е опция и на други регистрирани по Закона за вероизповеданията религиозни общности за осъществяване на срещи с искащи консуматори и техни членове. Домът се посещава от членове на Евангелска черква „ Филаделфия”, Адвентна черква, Баптистка черква.
Какви са опциите за реализиране на контакти с близки?
Връзката с околните е от извънредно значение за прочувственото благоденствие на потребителите и е част от предлаганата сложна грижа. Поддържа се регулярна връзка с околните на потребителите чрез телефон или директен контакт при визитите им в институцията. При всички случаи касаещи внезапна смяна в здравословното положение на лицето околните биват навреме осведомени за това и дейностите, които се планува да бъдат подхванати.
На потребителите е предоставена и законова опция да употребяват годишен отпуск до 60 дни през който искащите да се възползват от него обитават главно в фамилната среда на околните си. За дните на употребен отпуск потребителите не заплащат такси.
На потребителите е обезпечена опция за телефонна връзка с техните близки, както и онлайн връзка п о Skype.
Има ли благоприятни условия за интеграция отвън институцията?
Домът във Велико Търново дава комплекс от обществени услуги в профилираната институция. Ползването им има извънредно непринуден темперамент и се контролира от подписания контракт за прилагане на обществени услуги сред шефа и потребителя, Правилника за вътрешния ред на институцията и положителните нрави. Ползването на обществени услуги няма наложителен темперамент във връзка с лицето и при всякаква опция и изразено предпочитание от него, то може да бъде реинтегрирано в общността.
Моля, разкажете повече за материално-техническата база на дома?
Домът разполага с 40 единични стаи, 42 двойни стаи и 2 тройни стаи. На всеки етаж има трапезария, чайна, дневна и хол с тв приемник. На четвърти етаж има бръснаро-фризьорски салон; на трети етаж- библиотека, на втори – шивашко ателие. На първи етаж е построен параклис и стая за занимания. В помещението до салона е самостоятелен кабинет по трудотерапия. Добрата топлоизолация и парно отопление основават чувство за уют и топлота в дома. Целогодишно е обезпечена топла вода.

Просторният двор, с две розови градини и обособени цветни пространства дава опция за разходки и отдих и за прелестно превозване на времето измежду природата.

Стабилната ограда попречва достъп на неоторизирани лица до комплекса. Дворното място и общите елементи са добре осветени.

Всички пространства са оборудвани със модерна пожароизвестителна апаратура. На комфортно място са ситуирани системи за пожарогасене. Евакуационните пътища са добре осветени и са недвусмислено обозначени със специфични знаци.
Специализираната институция е приспособена за хора с увреждания, има асансьор до всички етажи. На входа е построена рампа за напредване с инвалидни колички, носилки, патерици и други В лежащия бранш има построена система за повикване на дежурните санитари.

На потребителите е обезпечен достъп до интернет, както и подпомагане при реализиране на видео-връзка с техните близки в страната и чужбина.
Как е уредено финансирането за поддръжката и активността на дома?
Дом за остарели хора “В. Ботева” е държавно делегирана активност, като средствата за прехрана на профилираната институция се обезпечават от Републиканския бюджет. Доставчик на услугата е кмета на Община Велико Търново. Издръжката на един човек за 2018 година възлизаше на 7975 лв.. Месечната такса на потребителя е 150 лв..

Домът за остарели хора “Венета Ботева” – град Велико Търново се намира в най-големия квартал на града - “Бузлуджа”. До него има комфортни линии на публичния превоз . Районът на институцията граничи с борова гора . В непосредственост няма исторически и културни забележителности, само че с градския превоз елементарно може да се стигне до централната част на града, както и до хълма Царевец, Историческия музей, Катедралата и други
Г-жа Радловска позволява въпросите, свързани с ръководството на дома, в добра връзка и взаимоотношение с институциите. Единственият проблем, за който загатва, е обвързван със задържането на медицинския личен състав, заради ниското възнаграждение. Очаква нарастване на средствата за прехрана на дома през актуалната 2019 година.
Интервю на Камелия Джанабетска
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР