Домакинствата ще купуват дърва за огрев директно от държавата -

...
Домакинствата ще купуват дърва за огрев директно от държавата -
Коментари Харесай

Нов пазарен подход от Нинова: Дървата за огрев домакинствата ще купуват директно от държавата

Домакинствата ще купуват дърва за огрев непосредствено от страната - без надценка и медиатори -  оповестиха на брифинг вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова и министърът на земеделието Иван Иванов.

„ Новината визира над 1,5 млн. семейства, които употребяват дърва за огрев. Ограничаваме медиаторите, които натоварват цената, които купуват дърва, с цел да ги препродават и непосредствено страната влиза в ролята си. Например, в един от складовете дървесината се добива и продава на 84 лв., а същата на пазара е 160 лв. - съвсем 100% нарастване поради прекупвачи. С тази мярка подсигуряваме сигурност, че постоянно ще има дърва на налична цена ", сподели още министърът на стопанската система. 

За да се лимитират медиаторите от през днешния ден стартират да работят 17 държавни склада, които ще съхраняват дървесината за огрев. Нинова посочи, че напълно скоро броят на тези хранилища ще се усили до 56.

„ От тези хранилища ще се извозват дървата до домовете на хората, които ще ги използват. С тази мярка с изключение на налична цена се подсигурява, и че Държавните горски стопанства/ДГС/ ще имат дърва. Освен това стартира и акция по наемане на служащи, които да добиват самата дървесина. ДГС ще стартират и процедура по закупуване на техника, за рандеман на дървесината ”, акцентира вицепремиерът. Нинова се обърна към кметовете за помощ, с цел да е ефикасна новата мярка. Те би трябвало да изготвят описите с нуждаещи се от дърва за огрев.

„ Това е пилотен план, който стартира с тези 17 склада. В идващите седмици ще бъдат открити и останалите в регионите, където има засилено ползване на дърва за огрев. Целта е да подсигуряваме доставките освен за този приключващ отоплителен сезон, само че и за идващия. Искам да подчертая, че се касае единствено за локално население, а не и за търговци ”, акцентира от своя страна министърът на земеделието Иван Иванов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР