Доларът се задържа близо до триседмичен връх във вторник, след

...
Доларът се задържа близо до триседмичен връх във вторник, след
Коментари Харесай

Доларът е близо до триседмичен връх след понижаването на прогнозите на Международния валутен фонд

Доларът се задържа покрай триседмичен връх във вторник, откакто вложителите потърсиха относителната сигурност на американската валута на фона на намалената от Международния валутен фонд прогноза за международната стопанска система през 2019 и 2020 година, оповестява Ройтерс.

В края на 2018 година доларът беше възприеман като актив, от който може да се печели при падащ пазар посредством по този начин наречените покупко-продажби „ на късо “ поради опасенията, че Федералният запас на Съединени американски щати ще спре увеличението на лихвените проценти. Но през последните дни американската валута беше подкрепена от неналичието на напредък в други райони, изключително в Европа, предава investor.bg.

„ Все още считаме, че усилването на $ може и да не е трайно, изключително в случай че Европейската централна банка даде по-късно през тази седмица насоки за стягане на паричната политика, разяснява Мануел Оливери, валутен пълководец в Credit Agricole в Лондон.

Пазарните наблюдаващи настояват, че доларът може също да бъде подложен на напън, когато затварянето на американските организации стартира да оказва въздействие върху вътрешния напредък.

Стратезите от Morgan Stanley имат вяра, че растежът на Съединени американски щати през последното тримесечие евентуално ще падне под плануваните 2,2% на годишна база, което е близо половината под разтежа, регистриран през 2018 година от 4,2%.

МВФ понижи прогнозите си за напредък за 2019 и 2020 година заради слабостта в Европа и някои нововъзникващи пазари. От фонда също така обявиха, че неразрешаването на комерсиалното напрежение може в допълнение да дестабилизира световната стопанска система.

В понеделник доларовият показател набъбна до 96,472 пункта, което е най-високото му равнище от 4 януари тази година. Стойността на индикатора е и с 1,5% по-голяма от тримесечното дъно, достигнато по-рано този месец.

В същото време еврото е покрай триседмично дъно на равнище от 1,1361 $, което е намаляване с близо 2% през последните две седмици. Спрямо офшорния юан доларът се увеличи с 0,3%, а за последните седем сесии – с 1%.

Йената, друга валута леговище, остана постоянна по отношение на $ на равнище от 109,46 йени за $. По-късно тази седмица се чака Японската централна банка да резервира паричната си политика без смяна.

„ Забавянето на международната стопанска система и по-ниските цени на петрола се чака да принудят ЯЦБ да преразгледа вероятностите си за икономическия напредък и инфлацията “, разяснява валутният пълководец от Citibank Осаму Такашима.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР