Документалният филм Останалите. Снимки от една война“ на журналиста от

...
Документалният филм Останалите. Снимки от една война“ на журналиста от
Коментари Харесай

„Останалите. Снимки от една война“ на Бойко Василев с номинация за „Най-добър документален филм“ на годишните Награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“

Документалният филм „ Останалите. Снимки от една война “ на журналиста от Българската национална телевизия Бойко Василев е номиниран за „ Най-добър документален филм “ в секция „ Документално кино “ на тазгодишните Награди на Съюза на българските кино дейци „ Васил Гендов “.

Прожекция на кино лентата „ Останалите. Снимки от една война “, в границите на Националния фестивал на българското кино – Награди на СБФД „ Васил Гендов “, ще се състои на 6 май, събота, от 16:00 ч. в Дома на киното в гр. София и е с вход свободен.

„ Този филм беше поредност от чудеса: от деня, в който открих нашите фрагменти от 1994, до прелестните хора, които срещнах още веднъж в Сараево 30 години по-късно. Един от въпросите, по които героите на кино лентата се двоумят, е: „ Да помним ли, или да забравим войната, с цел да вървим напред? “. Моят отговор е: „ Да запомним останалите – тези, които не играха по разпоредбите на омразата и демонстрираха воля за взаимен живот. Те са същинските герои. Те устояха обсадата, понесоха ограничения, видяха доста гибел, само че не изневериха на човещината в себе си. Те са духът на Сараево “, споделя Бойко Василев.

Освен Бойко Василев, който е създател и сценарист на кино лентата, екипът, осъществил „ Останалите. Снимки от една война “, включва виновния оператор на предаването „ Панорама “ Михаил Врабчев, видеотехника Юлиян Димитров и фотографа Стоян Ненов. Кадрите от 1994 година са на оператора Христо Обрешков, който ни напусна през 2016 година Режисьор на кино лентата „ Останалите. Снимки от една война “ е Лъчезар Аврамов, основател на повече от 30 документални и 3 игрални кино лентата, измежду които „ Снимка с Юки “ и „ Жълт олеандър “.

Официалната гала по връчването на тазгодишните Награди на Съюза на българските кино дейци „ Васил Гендов “ е на 16 май в Софийската опера и балет.

На 2 май 2023 година публичната телевизия на Босна и Херцеговина – BHT1 – излъчи в праймтайма на вечерната си стратегия кино лентата „ Останалите. Снимки от една война “.
За документалния филм „ Останалите. Снимки от една война “ на Бойко Василев
През 1994 година Бойко Василев и операторът Христо Обрешков влизат за първи път в обсадения град Сараево, който босненската сръбска войска обстрелва от близките планински скатове. За три години, 10 месеца и три седмици умират 1601 деца, 200 от тях – от снайперистки обстрел. Не доближава храна, няма ток и вода, жителите изсичат дърветата за огрев. Единственият метод да преодолеят обсадата е да минат през прокопан в земята тунел.

Тогава Бойко Василев беседва с доста хора – политици, художници, преводачи, публицисти. Близо до така наречен „ Алея на снайперистите “ се среща и със семейство Михайлович. Бащата е сърбин, майката – мюсюлманка. Имат две деца – на три и 10 години. Живеят в Сараево и търпят всички неволи на обсадата. Тяхната дъщеричка Ваня не знае какво е портокал или банан, само че знае, че не трябва да стъпва в другата стая, тъй като е под прицела на снайперистите. Когато би трябвало да изоставен Сараево, минават през тунела. Въпреки това семейство Михайлович не е изгубило духа си и има вяра в взаимния живот на всички етноси в Босна.

Близо три десетилетия по-късно екипът на Българската национална телевизия търси героите от 1994 година – къде са те в този момент, по какъв начин са и в какво имат вяра, откакто войната от дълго време е завършила. Тунелът на спасението е трансфорат в музей, само че къде е спасението за Босна и Херцеговина през днешния ден? И до момента в който войната е другаде, в Украйна, може ли да се върне на Балканите?

„ Останалите. Снимки от една война “ е роман за сараевския дух и за това, което е останало след войната – полезностите и очакванията, любовта и омразата, нещастията и другарствата.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР