Докато в ЕС и Северна Америка се чудят как да

...
Докато в ЕС и Северна Америка се чудят как да
Коментари Харесай

Само в Клуб Z. Вижте имотите на руската държава у нас

Докато в Европейски Съюз и Северна Америка се чудят по какъв начин да конфискуват активите на Кремъл, у нас подобен спор няма, а в същото време се чудим къде да настаним бежанците от Украйна. Затова е взехме решение да проверим с какви недвижими активи разполага съветската страна в България.

Оказва се, че Русия има десетки парцели в нашата страна, не заплаща никакви налози и такси за тях, а едвам дребна част от тях се употребяват за дипломатически цели, сподели инспекция на “Клуб Z”, макар че всички те се употребяват с дипломатически имунитет и управляващите ни не могат и да прекрачат в тях.

Отделно най-малко 30 000 хиляди съветски жители имат частна благосъстоятелност в България, само че към момента не е ясно дали измежду тези притежатели има доближени на Путин.
Какво съставляват дипломатическите парцели
Помещенията на всяко посланичество на непозната страна са неприкосновени, написа във Виенската спогодба за дипломатическите връзки. В естествена обстановка те се употребяват с имунитет във връзка с претършуване, експроприация, запор и изпълнителни действия.

Изпращащата страна и шефът на представителството се освобождават от всички държавни, регионални и общински налози и такси във връзка с пространствата на представителството - лични или наети, като се изключи такива налози и такси, които съставляват възнаграждение за съответни типове обслужвания.
Могат ли да бъдат отнемани и по какъв начин? Киев към този момент ги изиска
Преди дни формалните управляващи в Киев оповестиха, че желаят да компенсират украинските жители за материалните им загуби с съветски активи в чужбина. Това ще стане с помощта на конфискация на съветски парцели отвън Русия, разгласи украинският министър на правораздаването Денис Малюска.

" Всеки ден Украйна търпи големи материални загуби вследствие на войната. Едва ли Русия ще заплати репарации непринудено ", аргументира се правосъдният министър. Той съобщи, че Украйна желае да се възползва от съветски парцели освен на територията на страната, само че и в други страни.

Въпреки че на Запад има консенсус, за изземването на съветски активи, свързани с Руската федерация, е належащо да се сътвори „ механизъм “, който да регламентира това. Проблемът е, че замразяването на активи (лишаване на притежателите от правото на предписание с тях), главно на хора, свързани с Путин и близкото му обграждане, е нещо друго от конфискацията им.

Според разбор на адвокати пред “Файненшъл таймс” интернационалното право позволява отнемането на парцели от военнопрестъпници, с цел да бъдат обезщетени жертвите на техните закононарушения. Въпреки това към момента няма завършил правосъден развой против съветски жители за военни закононарушения, а и страните, които импровизирано са давали индикация, че могат да конфискуват парцели, публично не са във война с Русия.

Засега по-смели стъпки в тази посока подхващат съдружниците на Европейски Съюз оттатък океана - Канада създава закон, който да ѝ разреши да конфискува и съобщи във притежание на жертви на войната имущество, принадлежало на Русия. Става дума за към този момент замразени активи на свързани с Путин лица и близо 300 милиарда $ на съветската централна банка, държани в чужбина.

Американският президент Джо Байдън също изиска от Конгреса да му даде зелена светлина да отнеме имущество на съветски олигарси. Въпреки че президентът на Съединени американски щати има право от 1977 година да замразява непознати парцели, той може да ги конфискува и съобщи във притежание на друго лице, единствено в случай че Америка е била атакувана непосредствено от страната, притежател на съответния актив.
Руските държавни парцели у нас - доста и апетитни
“Клуб Z” получи от Министерство на външните работи информация за съветските държавни парцели у нас. Оказа се, че те са надалеч повече, в сравнение с допускаме, и се намират на разнообразни апетитни места.

Най-известно е съветското посолство на бул. „ Драган Цанков “ - става известно, че съгласно разказа на Министерство на външните работи, съветският посолски комплекс се състои от 11 здания, две от които на пет етажа.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/05/9 май посолство русия украйна прожектор вб4.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Руското посолство, оцветено със знамето на Украйна от стачкуващи.
Руският културен център на ул. “Шипка” в София (терен с повърхност 4 946 кв.м.; шестетажна постройка с РЗП 12 500 кв.м) също е дипломатически парцел, само че все пак, в него се прави комерсиална активност - има ресторант.

Припомняме, че двете страни взаимно си затваряха очите за този факт, защото и България преди години стопанисваше ресторант в посолския си комплекс в Москва, само че преди няколко години той бе закрит. По принцип в случай че дипломатически парцели се употребяват за комерсиална активност или се дават чартърен на частни лица, техният статут би трябвало да бъде свален и съответната страна да стартира да заплаща налози и такси за тях, защото не ги употребява за задачите на дипломатическото посланичество, нито за жилищни пространства на техните дипломати.

Зад самото съветско посолство, на улица “Никола Мирчев” 35, има друго каре с повърхност 5700 кв м, състоящо се от гараж и две здания, които според конвенция от 1977 година се употребяват за административно-жилищни потребности, пишат ни от Министерство на външните работи.

Оказва се, че съветската страна има и хотел, на ул. Фредерик Жолио Кюри № 23, който е част от различен техен парцел, наименуван комерсиално посланичество. Общата му повърхност е 9 000 кв.м и в него влизат служебно жилищна постройка (хотел) с РЗП 4371,25 кв.м.; жилищна постройка с РЗП 2395 кв. м.; ресторант с РЗП 2112, 85 кв.м.; гараж с повърхност 646, 25 кв.м.

Руската федерация е притежател и на Руската черква на бул. “Цар Освободител”, както и на жилищна постройка на ул. “Шипка” 20 на четири етажа, където би трябвало да живеят дипломати и фамилиите им. Тя се стопанисва от съветското Предприятие за ръководство на собствеността в чужбина и е на едно от най-атрактивните места с най-високи цени в София - против Докторската градина.

Руска държавна благосъстоятелност е и пететажна постройка, находяща се в гр. София, ул. „ Райко Алексиев “ № 11, за която има публикуван нотариален акт, а функционалното й предопределение е жилищна постройка – многофамилна,с повърхност 523 кв. м.

В Министерство на външните работи са регистрирани още два жилищни парцела - единият е в жк “Хиподрума”, на ул. „ Урвич “ № 2-А, където посолството държи нотариален акт за земя с повърхност 2637 кв. м и издигнати върху нея едноетажна постройка склад и двуетажна жилищна постройка с повърхност 168 кв. м.

А в Панчарево, на ул. „ Вукова Кория “ № 24, се намира различен огромен съветски държавен терен с пет жилищни здания, с курортна и туристическа функционалност, както са регистрирани в Министерство на външните работи. Клуб Z отиде на адреса, само че откри единствено, че зад стоманения портал са паркирани коли с елементарни български регистрационни номера. Тъй като даже персоналните коли на дипломатите са с дипломатически номера, това може да значи, че съветското посолство отдава постройките чартърен, т.е. печели от тях. Това обаче е несъвместимо с дипломатическите правила и в случай че бъде потвърдено, следва да заплаща налози и такси върху тези парцели и надлежно те да бъдат със свален дипломатически имунитет, защитаващ ги от претършуване, както би трябвало да е и при противоречивия парцел на ул. “Шипка”, където се прави комерсиална активност.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/руски парцел панчарево сн клуб z.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Входът към жилищния съветски дипломатически комплекс в Панчарево.

В листата не е включен големият комплекс на устието на река Камчия на Черно море, най-вероятно тъй като той се води благосъстоятелност не на съветската страна, а на държавното управление на Москва. През 2003-2004 година то стартира да изкупува и комасира частни парцели в региона, а през 2008-а тройната коалиция отпред със Станишев продава на СОК " Камчия " ЕАД - еднолична благосъстоятелност на департамента по имуществото на държавното управление на град Москва - към 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, на цена... 9,72 лева кв.м. По-късно купуват още 21 дка на цена 14 лева кв.м - всичко това до един от най-красивите и огромни плажове на българското Черноморие. После държавното управление на Станишев дава 7.7 млн., с цел да прокара магистрален тръбопровод до обекта. В него има хотелски комплекс, два детски лагера, вилно населено място, голям брой зали, лечебно-диагностичен и балнеологичен център.


Нелегална съветска база на язовир “Искър”?
Най-странното е, че измежду многото дипломатически парцели на Русия у нас не е записана загадъчната база на язовир “Искър”, чиято табела неотдавна бе омазана с алена багра в символ на митинг против съветската експанзия против Украйна. Преди години България се опита да си вземе парцела, в миналото " дарен " на съветската страна, само че както се оказа, без никакви документи. След няколко години " договаряния " по въпроса, парцелът остана, както пишеше на свалените табели - " във притежание на РФ ". Той е ситуиран в най-красивата част на язовира, до самия бряг, на ръба на вододайната зона. Размерът му е към 10 дка, вътре има постройка вид сглобяема, с няколко пространства. Имотът съвсем не се употребява - в него от време на време отсядат единични рибари от посолството, само че се поддържа от български личен състав. Местните споделят, че той си има притежатели, само че те към този момент са изгубили вяра, че ще си го получат назад.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/руски парцел язовир искър сн клуб z.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Въпреки този надпис парцелът във вододайната зона на София не е регистриран в Министерство на външните работи като дипломатически.

България не има нито един квадратен метър в Русия
И - за съпоставяне - България не има нито един квадратен метър в Русия. Посолският ни комплекс, културният център, Центърът на индустрията - всичко това е с контракти за дълготрайно прилагане, защото съветските закони не разрешават закупуването на парцели от непозната страна. На България би трябвало да принадлежат 8% от имуществото на Съвет за икономическа взаимопомощ в Москва, само че руснаците просто си го взеха, без да платят и рубла обезщетение.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР