Докато тежките боеве в Газа продължават, израелци и палестинци мислят

...
Докато тежките боеве в Газа продължават, израелци и палестинци мислят
Коментари Харесай

Конфликтът между Израел и Хамас: Кой ще управлява Газа

Д окато тежките боеве в Газа не престават, израелци и палестинци мислят за Газа след края на войната. Палестинската автономност декларира (ПА), че е подготвена да поеме ръководството на Газа. Израел декларира, че Палестинската автономност не може да предявява искания. 

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Линда Градщайн в своя репортаж от Йерусалим.         

Докато сраженията сред Израел и “Хамас ” в Газа бушуват и броят на жертвите продължава да се усилва, интернационалната общественост от ден на ден упорства за преустановяване на огъня. Но не е ясно, кой в последна сметка ще поеме контрола над Газа и нейните 2,2 млн. души, доста от които живееха в беднотия преди началото на войната.   

" Не ми се коства, че има консенсус сред Съединени американски щати, Израел, районните арабски страни и интернационалната общественост за това какво да се прави с Газа след войната. Кой ще ръководи Газа? " Това разяснява Мхаймер Абу Сада, която е професор по политически науки в университета Ал-Азхар в Газа. 

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че би желал да види по какъв начин след края на войната контролът в Газа ще бъде стихотворец от актуализирана Палестинска автономност (ПА). Но съгласно социологическите изследвания от 80 до 90% от палестинците не утвърждават ПА и нейния 88-годишен водач Махмуд Абас. Тя е считана за корумпирана и неефективна на територията на Западния бряг, която към този момент управлява, и неспособна да ръководи Газа. Въпреки това някои чиновници на палестинската автономност декларират, че са подготвени да се върнат в Газа, 16 години откакто “Хамас ” ги изхвърли с кървясъл прелом, оповестява VOA.

" Казвам, че е право на Организацията за избавление на Палестина (ООП) и право на Палестинската автономност е да се върнат в линията Газа ”, безапелационен е Хюсеин ал-Шейх, общоприет секретар на Организацията за избавление на Палестина. 

Запитан дали ще се върне в Мозамбик, Хюсеин ал-Шейх отговори: Отивам в моята страна и при моя народ. Дори тя да бъде разрушена, това е моя отговорност, само че тя би трябвало да има  цялостна политическа визия, която да бъде подкрепена на районно и интернационално равнище. 

Палестинските анализатори настояват, че 17 години след последните парламентарни избори палестинците би трябвало да изберат по-квалифицирано управление, което да ги сплоти. 

" Международната общественост търси администрация, която може да обезпечи технократичните равнища на ръководство, като опазване на здравето и обучение. Но палестинците се нуждаят от законни водачи. Те желаят управление, което да може да се застъпва за тях ”, показва Тахани Мустафа, който е специалист в интернационална спешна група. 

Наскоро Египет показа триетапно предложение за мир, което да стартира с двуседмично преустановяване на огъня и освобождение на 40 израелски заложници. След това съставяне на палестинско технократско държавно управление, което да организира избори, а най-после - цялостно преустановяване на огъня в подмяна на освобождението на всички израелски заложници, независимост за всички палестински пандизчии и цялостно израелско евакуиране от Газа, предава VOA

Египетското предложение оставя “Хамас ” недокоснат, което израелският министър-председател Бенямин Нетаняху неведнъж е заявявал, че е недопустимо. Някои израелски анализатори настояват, че задачата за елиминиране на “Хамас ” е нереалистична.  

" Хамас ” е на първо място концепция, а не организация. “Хамас ” няма да изчезне. Дори и хиляди терористи и политически водачи на “Хамас ” да бъдат убити по време на войната, те към момента ще имат десетки хиляди поддръжници в Газа и, несъмнено, на други места като Западния бряг ", показва Майкъл Милщайн, някогашен офицер от армейското разузнаване и професор в университета в Тел Авив.   

Нетаняху твърди, че нито “Хамас ”, нито Палестинската автономност могат да играят роля в бъдещето на Газа. Но той не е изложил проект за бъдещето на региона, споделя Линда Градщайн. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР