Добрите намерения на Националната програма за енергийна ефективност се оказват

...
Добрите намерения на Националната програма за енергийна ефективност се оказват
Коментари Харесай

Драгомир Цанев: Липсва система за мониторинг и контрол на изпълнението по Националната програма за енергийна ефективност



Добрите планове на Националната стратегия за енергийна успеваемост се оказват провалени от реализатори, които даже в гаранционния период не отстраняват дефектите. Такъв случай има в жилищен блок, в който живеят повече от 90 фамилии в Русе.

Вече четири месеца дъждът на открито стопира, само че водата продължава да тече в жилищата на хората от блок " Елба " в Русе . 15-етажният блок е саниран по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания и това е коствало милион и 200 хиляди лв.. За казуса алармира пред БНР Стилиана Цонева, която живее на последния етаж - най-пострадал от течовете.

„ Като се качихме горе на покрива видяхме, че това, което би трябвало да е ремонтирано не е направено. След дъждовете стартира да тече в жилищата . “

Заедно със притежателите на жилища и домоуправителя се качваме на покрива на блока, с цел да забележим по какъв начин е изпълнена изолацията. Изолацията сякаш е направена, само че вместо тази вата да се постави в подпокривното пространство, майсторите са въвели нова методика и са създали от покрива на блока повърхнина, по-мека от персийски килим , която като сюнгер попива водата и по-късно я пропуща надолу към жилищата. Сигналите от живущите в 15-етажния блок до компанията реализатор и общината са изпращани от професионалния домоуправител Цветелин Цонев.

„ Сградата е санирана по Националната стратегия с контракт от 2017 година сред община Русе и компанията реализатор. 2019 е въдена в употреба. От тогава имаме и сигнали за течове. Сега жалбата е до кмета на общината за възобновяване на покрива в гаранционния период “, сподели в „ Хоризонт до обед “ Цонев.

Тъй като договорът за саниране е подписан сред компанията и общината, заместител -кметът по строителството Магдалина Илиева изясни в " Хоризонт до обед ", че и от тяхна страна към този момент са изпратени писма, с които припомнят на строителите, че би трябвало да отстранят дефектите от работата си. Всъщност по-интересният въпрос е кой одобри обекта и дали членовете на приемателната комисия въобще са стъпили на покрива, който, както към този момент споделих, е по-мек от персийски килим и не прави главното - да пази жилищата от дъжд и сняг.

„ Тези случаи компроментират програмата, въпреки че са изолирани “ коментар на Драгомир Цанев от изпълнителен шеф на Център за енергийна успеваемост " ЕнЕфект ".
„ На всеки стадий от капиталовия развой съществуват благоприятни условия за взаимни отстъпки. Едва ли това нещо можеше да се случи, в случай че имаше авторски контрол над осъществяването на плана , дееспособен архитект не би си разрешил такова нещо.

Защото тук в съответния случай от Русе, всички характерности на изолацията са тотално компроментирани. Също и неналичието на надзор и надлежно санкции, позволени са съществени неточности, които при една работеща система за мониторинг и надзор на осъществяването не би могло да се случат “, съобщи още Цанев.

Още по тематиката в звуковите файлове.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР