Добър летен туристически сезон очакват експертите в бранша, въпреки Ковид

...
Добър летен туристически сезон очакват експертите в бранша, въпреки Ковид
Коментари Харесай

Какъв летен сезон прогнозират по Северното Черноморие?

Добър летен туристически сезон чакат специалистите в сектора, макар Ковид пандемията от последните две години и настоящия боен спор сред Русия и Украйна. Цените на пакетите ол инклузив имат леко покачване, само че пък ще може да се разчита на атрактивни оферти през целия летен сезон. Все отново компликации пред хотелиерите и туроператорите има.

Добър туристически сезон от равнищата на 2019 година. Такива са упованията на сектора в първите дни на лятото. Много от хотелите по Северното Черноморие към този момент работят и посрещат туристи, а най-висококатегорийните на първа линия към този момент имат интервали през юли и август, когато ще са цялостни на 100 %. Заради военния спор, тази година хотелиерите по морето ще компенсират загубите от съветския пазар с туристи от Западна Европа.

" Засега са главно от Германия младежи и мъжки компании от разнообразни клубове по ползи. Тръгнаха също по този начин полските туристи. Вече имаме и първите френски туристи, които пътуват с новооткритата линия Варна - Лил и която ще действа до началото на октомври. Английските туристи се върнаха, изключително по Южното Черноморие ", съобщи проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

В момента цената на една нощувка в 4-звезден хотел ол инклузив в курорта " Златни пясъци " е на цена от 50 евро на човек. Увеличението спрямо предходната година е по-малко от 10 %.

" Има завишение на цените на рецепция за самостоятелни туристи. Там завишенията са по-драстични, доближават до 15 % и това неизбежно ще се отрази върху пакетите. Но пък въпреки това в случай че има незаети места, знаете стартират понижения " в последната минута ", тъй че тези понижения ще компенсират някои повишения и ще има интервали, когато и вътрешния пазар, българския ще може да се възползва от доста преференциални предложения ", добави проф. Стоян Маринов.

В този хотел край Варна регистрират спад на резервациите. Заетостта тук е сред 40 и 60 % при база от 500 кревати. Ковид пандемията от последните две години трансформирала и навиците на туристите. Те все по-малко се възползват от ранните записвания поради несигурността.

" Сега сме очевидци на " last minute " записвания, т.е. в последната минута и без туроператори, непосредствено на електронните платформи. Ние в този момент можем да кажем за след една седмица какво ще е ситуацията. За две или три седмици напред можем единствено да гадаем. Записванията са доста малко напред и в последния миг хората се записват по ред аргументи, една от които е и войната ", добави Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

Заради високите цени в енергийния бранш, множеството хотелиери настояват, че ще работят на загуба.

" В пъти е вдигната цената на енергийните носители, а при нас тя е 60 % от себестойността на туристическия артикул. Няма по какъв начин да се компенсира. Ние не можем с 160 % да вдигнем цената или една цена в случай че е била 60 лв. ма вечер ние би трябвало да я създадем 95-100. И не разгадавам нито на държавно управление, нито на който и да е било, тъй като съм наясно, че ще си носим кръста ", съобщи Атанас Карагеоргиев.

Първите туристи по Северното Черноморие към този момент са тук и настояват, че пред тях не е имало алтернатива да анулират почивката си поради военния спор.

Тези хотели, които бяха настанили украински бежанци наеха своя личен състав още през март. Така те осигуриха по-дълга претовареност на своите чиновници и към този момент посрещат туристи. В останалите хотели апетит за фрагменти има, само че има и решение.

" Имаме доста качествени и добре готови служащи от прилежаща Турция. Това са мениджъри, които са работили по турски хотели, те си идват с задачите екипи. Идват с готвачи, с ОТЗ-та, отговорници " Търговски зали " и сервитьори, което значи, че тук им се предлага положително възнаграждение и изискванията за тях са подобаващи ", сподели още проф. Стоян Маринов.

Тъй като обичайния пазар за сезонни служащи от Украйна и Беларус е затворен в този момент се търси ниско дипломиран личен състав от по-далечни страни като Киргизстан.

Репортер: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР