До юни трябва да заработи фериботната връзка Русе-Гюргево, през март

...
До юни трябва да заработи фериботната връзка Русе-Гюргево, през март
Коментари Харесай

Министрите на транспорта и регионалното развитие се срещнаха в Русе с румънския си колега Сорин Гриндяну

До юни би трябвало да проработи фериботната връзка Русе-Гюргево, през март подписват меморандум за облекчено прекосяване през Дунав мост

Вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов и министърът на превоза и известията Николай Събев организираха работна среща в Русе със зам. министър-председателя на Румъния и министър на превоза Сорин Гриндяну. На срещата участваха още зам.-кметът на Русе Димитър Недев и регионалният шеф Анатоли Станев.

Основна тематика бяха вероятностите за създаване на нови мостове над р. Дунав, възстановяване изискванията за мореплаване, възобновяване на фериботните връзки и усъвършенстване на процедурите за прекосяване през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “.

Позицията на българската страна бе, че със съседите ни би трябвало да се работи по построяването на нови мостове над Дунав, като се стартира със градеж на оборудване наоколо до към този момент съществуващия Мост на дружбата. Според министър Гриндяну това може да се случи при изискване, че се възвърне работата по подписания през март 2019 година Меморандум за съдействие сред двете страни. Той призна, че за румънската страна планът Fast Danube, осигуряващ положителни условия за корабоплаване по реката през цялата година, е от огромна значимост и досега не се е изпълнявал дейно. В отговор министър Събев пое ангажимент работните групи да възстановят дейната си активност и дефинира регулярни срещи на всяко тримесечие или по-често при потребност от спомагателни директиви.

До юни би трябвало да проработи фериботната линия Русе-Гюргево, която да поема към 600 автомобила в едната посока, с което потенциалът на границата ще се усили с повече от 30%. Транспортният министър на Румъния съобщи, че в съседката ни към този момент се приготвят за това, като след срещата си в Русе има посещаване точно в Гюргево, с цел да даде подтик на събитията.

Очаква се през март да бъде подписан и правилник за облекчено прекосяване на хора и товари през Дунав мост. Двете страни се сплотиха към позицията, че една от аргументите за затрудненото напредване е наличието на голям брой служби по границата, които могат да се разположат и навътре в страната. Според Николай Събев, при положение, че регламентът сработи, той може да бъде прибавен и при Видин-Калафат.

„ В момента се проектира ремонтът на Дунав мост, какъвто румънците направиха през 2018 “, сподели министър Караджов. Той изясни, че чака българският сектор да е приключен напролет на идната година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР