До това решение се стигна, защото дълги години се надявахме,

...
До това решение се стигна, защото дълги години се надявахме,
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: НЗОК и БЛС вече трябва да гарантират някакво ниво на заплати

До това решение се стигна, тъй като дълги години се надявахме, че когато договаряме нарастване на цените на клиничните пътеки, това автоматизирано ще води и до увеличение възнагражденията на лекарите и медицинските сестри. Всъщност обаче стана ясно, че в една огромна част от лечебните заведения това не се случва.

Това разяснява пред Bloomberg TV Bulgaria ръководителят на УС на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров по отношение на в, които дават опция в НРД да се заложи минимално възнаграждение за медиците, съобразено с контрактуваното в груповите трудови контракти.

„ Стигнахме до миг, когато Здравната каса, като инструмент за образуване на здравна политика, ще би трябвало дружно с БЛС да подсигурява и някакво равнище на възнаграждение “, сподели доктор Маджаров. Той добави, че огромна част от изискванията, при които работят лечебните заведения, също се договарят сред БЛС и Касата и също въздействат върху икономическото положение на лечебните заведения, тъй че това няма да е за първи път. „ Има съперници на това решение, които споделят, че нямат право БЛС и Касата да им се месят във образуването на политиката на приходите, само че въпреки това до момента живееха в условия, в които ние, като договарящи Рамковия контракт, им се месехме в това по какъв начин тъкмо да извършват медицинските услуги, при какви условия, с колко лекари “, уточни той.

Според доктор Маджаров тези лечебни заведения, които се оправят добре, ще продължат да се оправят добре със или без изискването КТД да залегне в Националния рамков контракт.

Председателят на УС на БЛС се спря още веднъж и на кадровия проблем в бранша, като означи, че обстановката от дълго време е на ръба, лекарите и сестрите са възрастни и в идващите 5-6 години, без значение от възнагражденията, лечебните заведения ще имат проблем с обезпечаването на нужния им личен състав. „ Практически по една или друга причина, без да се взимат даже някакви решения от страната за закриване, или някакви по-крути ограничения, огромна част от лечебните заведения, които в този момент действат, ще затворят порти “, предвижда той.

Д-р Иван Маджаров разяснява също и разговора сред съсловната организация и НЗОК, като съобщи, че той към този момент е мощно усъвършенстван. „ Разбира се, ще имаме разногласия, само че в разногласията се раждат истините “, разяснява той преговорния развой по идния за сключване НРД 2023-2025.

Запитан какви би трябвало да са измененията в извънболничната помощ, ръководителят на БЛС уточни, че това е предмет на полемики, само че заключи, че наклонността за понижаване на общопрактикуващите лекари би трябвало да бъде обърната, като им се дадат повече пълномощия, по-добро финансиране и се понижи „ административния, политическия и популистки напън “. Д-р Маджаров даде за образец обстоятелството, че общопрактикуващите лекари са единствените 3900 души у нас, които са задължени с разпоредба да поставят номера на персоналния си телефон на вратата на кабинета си. „ Всички останали естествени хора считат телефона си за персонални данни и не го дават, въобще не си и помислят, че могат да го държат непрестанно включен. Дори и единствено това да се промени, ще покаже отношението на страната “, акцентира той.

Шефът на БЛС се спря и на потребителската такса, като съобщи, че тя е играла ролята си, до момента в който е била обвързана с минималната работна заплата. (Припомняме, до 2012 година потребителската такса в извънболничната помощ беше 1% от минималната работна заплата. След това със законови промени се постанови, че тя ще се дефинира от Министерския съвет. Последното разпореждане на Министерски съвет, обвързвано с размера на потребителската такса, е от 2013 година, когато тя бе закрепена на 2.90 лева, б. р.) Д-р Маджаров напомни, че все още таксата за пенсионерите е 1 лева, а редица групи хора са изцяло освободени от нея. Затова в този си тип съгласно него тя не играе своята „ възпираща “ роля.

Друга смяна, която е нужна във връзка с заплащането на общопрактикуващите лекари, е възнаграждение за остри случаи, счита доктор Маджаров. Той означи, че сега персоналните лекари не могат да правят профилактика и диспансеризация, тъй като са залети от остри случаи, свързани с грип, а за това те получават единствено средствата за капитация.

Промяна в този тип възнаграждение, както и увеличение на средствата за работа в отдалечени и труднодостъпни места ще накарат младите медици да изискат да работят като общопрактикуващи лекари, предвижда ръководителят на УС на БЛС.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР