„До момента е изградена базовата функционалност на Националната здравно-информационна система,

...
„До момента е изградена базовата функционалност на Националната здравно-информационна система,
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Електронните рецепти ще обхванат и лекарствата, които не са по НЗОК

„ До момента е построена базовата функционалност на Националната здравно-информационна система, обезпечена е и интеграционна среда за тестване на модулите, направена е нужната номенклатура за пуснатите в употреба модули. Основните регистри, които са интегрирани – ЕСГРАОН, Национален осигурителен институт, регистъра на БЛС, на БФС, позитивния лекарствен лист. Част от визията за електронно опазване на здравето са раковия указател, както и регистрите на редица други болести. “ Това сподели министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова по време на днешния блиц надзор в парламентарната здравна комисия.

Тя посочи, че към този момент е направено електронното направление за медико-диагностична активност, за проучвания за Коронавирус, електронен обзор, който разрешава в действително време да се изпращат данните към НЗИС.

„ В момента се изготвя нормативната регулация на НЗИС, защото е извънредно значимо обособените субекти да подават данни към нея. Работната група приготвя план на разпоредба. Готви се смяна и в Наредба 4, като концепцията е електронните предписания би трябвало да станат наложителни и за „ белите “ предписания, за лекарства, които не са реимбурсирани от НЗОК. Разработват се и мобилни приложения за предписания “, сподели министърът.

„ Визията ни е да бъде интегрирана и Здравната карта, която ще включва и медицинските експерти по райони, в това число и медицинските сестри. За електронното здравно досие и електронния здравен запис са създадени 8 раздела, като техния брой ще се усили с модули „ хоспитализации “, добави още проф. Сербезова.

По думите й до края на 2022 година НЗИС ще бъде създадена и внедрена в цялостната си функционалност.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР