До края на годината, може да се стартира процедура за

...
До края на годината, може да се стартира процедура за
Коментари Харесай

Министър Петкова с важна информация за строителството на АЕЦ "Белене"

До края на годината, може да се започва процедура за избор на вложител за АЕЦ " Белене ", в случай че преди този момент Народното събрание реши, че би трябвало да се върви към реализация на плана и разпореди мандат на Министерството на енергетиката, написа Канал 3.
Министерството на енергетиката ще внесе в Народното събрание отчета с разновидностите по какъв начин да се оползотвори закупеното съоръжение за АЕЦ „ Белене”, заяви в Сочи отрасловият министър Теменужка Петкова. Тя участва на откриването на юбилейното десето издание „ Атомекспо”. В рамките на форума министърът организира среща с съветската държавна корпорация „ Росатом”. Канал 3 за поредна година е единствената българска телевизия, която наблюдава най-важните диспути.
" До края на годината би трябвало да е стартирала процедурата, обвързвана с избор на стратегически вложител, при положение, че Народно събрание ни даде мандат. Това ще стане с конкурс с ясни критерии и условия ", сподели Теменужка Петкова.
" Аз мисля, че ние би трябвало да опитаме да потърсим вид за опция за реализация на пазарен принцип и без държавана гаранция. За да започва този развой, ще ни бъде нужен мандат от Народното събрание, посочи енергийният министър.

Министър Петкова разкри, че по време на диалозите с съветските сътрудници е разисквано и изказването на премиера Бойко Борисов, който изиска на 12 май повдигане на мораториума за построяването на АЕЦ „ Белене “.

" Говорим за плана Белене, с два блока. Единственият вид НЕК и БЕХ и българската страна да възстановят всички средства, които са вложени досега е реализация на този план. Ако се върви към някой от другите разновидности за осъществяване на оборудването – да не е площадката на АЕЦ Белене, това значи, че би трябвало да се отпишат автоматизирано от активите на НЕК близо 1,3 милиарда лева, които съставляват в инфраструктура, това не е най-хубавото икономическо решение. Обект на диалози е бил инвеститорския интерес на една от водещите китайски компании. ", обясни още Петкова

В тридневната бизнес стратегия на юбилейното десето издание на „ Атомекспо”участват над 80 страни. Главната тематика тази година е „ Глобално партньорство – общ триумф “. Форумът беше открит от генералния шеф на държавната корпорация „ Росатом “ Алексей Лихачов. Заради огромния брой участници той дефинира събитието като „ Атомен Давос “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР