До края на 2023 г. ще може да започне издаване

...
До края на 2023 г. ще може да започне издаване
Коментари Харесай

Новите лични карти - с променен дизайн и чип

До края на 2023 година ще може да стартира издаване по нов модел на персонални карти, позволение за престояване и карта за престояване.

Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър на конференция по отношение на публичната поръчка с предмет „ Проектиране, създаване и ръководство на Система за издаване на български персонални документи потомство 2019 “, извоювана от немски консорциум, с който беше подписан контракт през декември 2022 година.

Новите персонални документи ще бъдат създавани по напълно нова идея - визия, дизайн, отговарящи на актуалните условия на стандарти за качество и отбрани. По думите на зам.-министъра те ще улеснят прекосяването през границите на българските жители.

По време на конференцията бяха показани мостри на това по какъв начин ще наподобяват новите персонални карти.

„ Няма да има акция за всеобщо подменяне на персоналните карти и няма да има период. Когато документ изтече се подменя с нов ”, уточни шефът на Дирекция „ Лични документи ” Светлана Ценева.

„ Целите на плана е създаване на системата от децентрализирана система за електронна индентификация към централизирана. Повишава се сигурността и отбраната. Ще има нова постройка за персонализацията на персоналните документи от 2 елементи и с всички равнища на защитеност по интернационалните условия. Ще се създават и доставят машини за произвеждане на разнообразни персонални документи ”, сподели представителят на консорциума, който ще извърши плана Злати Петров.

По думите му срокът за осъществяване на плана е 19 месеца, като в края на интервала те би трябвало да са въведени в употреба.

„ Дизайнът на новите персонални документи съставлява най-съвременните технологии и условия на Европейски Съюз. Ще бъдат с подсилена отбрана. Особено персоналните карти ще имат високотехнологични чипове за идентификация против имитация ”, добави Петров. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР