До дъждовния остров Айли край западното крайбрежие на Шотландия невинаги

...
До дъждовния остров Айли край западното крайбрежие на Шотландия невинаги
Коментари Харесай

Дивият, отдалечен остров в сърцето на индустрия за милиарди долари

До дъждовния остров Айли край западното крайбрежие на Шотландия не всеки път е елементарно да се стигне. От континенталното пристанище Кеннакрайг три пъти на ден се движат неустойчиви фериботи, а честите морски мъгли могат да нарушат работата на дребните пътнически самолети, които всекидневно летят от Глазгоу.

Въпреки това островът притегля стотици хиляди гости от целия свят всяка година. За какво идват те? За уиски.

Въпреки дребния си размер и популацията от едвам 3000 души, на остров Айли се намират девет, а скоро ще станат 11, от 145-те настоящи дестилерии в Шотландия. Отличителният опушен усет на сингъл малца е спечелил фенове в целия свят. На една страница от книгата за гости на дестилерията Ardbeg в южната част на острова са изброени адреси от Обединеното кралство, Съединени американски щати, Австралия, Украйна, Нидерландия, Германия, Дания и Тайван.

 

Джаки Томсън, която работи в посетителския център на Ardbeg повече от 25 години, разказва тези визити като " поклоннически пътувания " - като че ли сред хората и уискито има духовна връзка. Тя си спомня по какъв начин една заран идва в дестилерията и открива мъж от Токийския филхармоничен оркестър, който свири на цигулка на брега на морето; други почитатели от чужбина са избрали да се оженят там.

Част от повода е, че когато става дума за сингъл малц от остров Айли, мястото и усетът са толкоз надълбоко преплетени. Соленият вятър, който духа от белите пясъчни плажове, се утаява в античните торфени блата, които се събират, с цел да зареждат пещите, в които се суши ечемикът, придавайки на уискито опушен, земен усет.

" Това е течност, която тече във вените на хората ", споделя Томпсън. " Тя е доста значима част от кръвта и същинското сърце на остров Айлаи - задоволително е да отидете в кръчмата в петък или събота вечер и ще усетите това доста мощно. "

Уискито заема централно място в идентичността на острова и е в основата на неговата стопанска система, като съставлява забележителна част от интернационалния експорт на Шотландия. По данни на Асоциацията на шотландското уиски (SWA) през предходната година на 174 пазара е продадено шотландско уиски на стойност над 6 милиарда паунда (7,5 милиарда долара), което съставлява три четвърти от износа на храни и питиета от страната и съвсем една четвърт от английския експорт. Туризмът, обвързван с уискито, също е повишен, като дестилериите се посещават от над 2 милиона души годишно, което ги прави третата най-популярна атракция в страната.

 

 Източник:

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР