До 2026 г. се очаква инфраструктура от 10 000 зарядни

...
До 2026 г. се очаква инфраструктура от 10 000 зарядни
Коментари Харесай

Над 50% ръст в продажбите на електромобили у нас през 2023 г.

До 2026 година се чака инфраструктура от 10 000 зарядни станции

12 000 електрическия автомобил са регистрирани в България все още
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на електрически автомобили в България през първите девет месеца на годината са нарастнали с 50%, по данни на Министерство на превоза и известията, изнесени по време на интернационалния конгрес „ Be Renewable: Енергийна еволюция 2023 ”.

Регистрациите все още възлизат на 12 000 електрическия автомобил, което съставлява над 50% растеж по отношение на 7 800 регистрирани през 2022 година, заяви Боряна Колева, основен специалист в Дирекция „ Национална транспортна политика ” към МТС.

“Нашата цел е да изградим 10 000 зарядни станции за електрически автомобили в страната до 2026 година ”, сподели Боряна Колева, основен специалист в Дирекция „ Национална транспортна политика ” към МТС
(снимка: M3 Communications Group)

Декарбонизацията на превоза е един от основните акценти на Зелената договорка на Европейски Съюз и главен приоритет в политиките на съюза за реализиране на екологична транспортна система, акцентира Колева.

„ Нашата съществена цел е да изградим 10 000 зарядни станции за електрически автомобили в страната до 2026 година и да записваме 30 000 хибридни автомобила. Развиваме електромобилността в градски условия посредством закупуването на електробуси и разширението на зарядната инфраструктура ”, сподели тя.

До 2035 година българите ще карат единствено електрически коли или такива със синтетични горива, предвижда Александър Миланов, общоприет управител на BMW Group в България
(снимка: M3 Communications Group)

Микромобилността се развива с внедряване на електрически тротинетки и скутери, както и с въвеждане на системата за споделено прилагане на електроавтомобили Spark, която към този момент е налична в София и Пловдив и има проекти да се разшири във Варна през 2024 година, добави Колева.

По думите на Александър Миланов, общоприет управител на BMW Group в България, „ страната ни води в листата за покупка на електрически коли пред страни, които имат гигантска дотация във връзка с електрическите коли ”. Той предвижда, че до 2035 година българите ще карат единствено електрически коли или такива със синтетични горива.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР