Дни след като руските сили са се оттеглили от покрайнините

...
Дни след като руските сили са се оттеглили от покрайнините
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Животът се завръща в град Буча

Дни откакто съветските сили са се отдръпнали от покрайнините на Киев в трагичните първи седмици на пълномащабната си инвазия преди две години, една фотография е разкрила какво се е случило с изчезналия брачен партньор на Наталия Вербова , споделя самата тя пред „ Associated Press “. Разглеждайки изображението на осем екзекутирани мъже , лежащи върху леден бетон в предградието на град Буча , направено от фотографа на Вадим Гирда , погледът на дамата се е спрял на мъж, който е бил с лице надолу и с вързани ръце. В първия момент не е желала да повярва, че това е брачният партньор й Андрий , който се е включил към териториалната защита на страната, дни след нашествието , само че след това е бил арестуван от съветската войска. Месец по-късно дамата е посетила моргата и е разпознала чорапите, които по-рано самата тя му е подарила. Оказало се, че това е Андрий.

„ Никога няма да не помни локвата кръв под него. Когато видях тези фотоси, публикувани по целия свят, изпитах болежка. Минаха две години, само че за мен като че ли това се е случило през вчерашния ден. Нищо не се е трансформирало “, споделя Наталия, застанала над гроба на брачна половинка си.

След като са нахлули в Украйна, съветските военни сили бързо са съумели да окупират Буча , оставайки там за към месец. Когато украинските войски са подхванали контраатака , с цел да си върнат града, те разкрили „ епицентъра “ на жестокостите на войната. Десетки тела на мъже, дами и деца били проснати по улиците, в дворовете и домовете, както и в всеобщи гробове. По някои от тях имало следи от изтезания . Ден след ден хората се опитвали да съберат и разпознават труповете на своите. Атмосферата в тогавашното предградие, известно със своя спокоен живот, била шокираща и безмълвна . Намерени са над 400 тела . Украинските управляващи настояват, че общият брой на починалите не е конкретизиран, а доста от локалните поданици към момента са в неопределеност .

Днес, две години по-късно, Буча се пробва да се върне към естествения си темп на живот . На хоризонта се виждат кранове, а по основната пътна артерия се обрисуват скелетните рамки на бъдещите жилищни комплекси. Кафенета и заведенията за хранене са отворени за клиенти. Това са знаци на вяра и обновяване там, където до наскоро имаше единствено контузии и обезсърчение. На местата, където небрежно са били изкопани спонтанни гробове с дървени кръстове, в този момент са издигат мраморни надгробни плочи с портрети на починалите във войната. В прилежащото предградие Ирпин, където по време на съветската окупация цели улици с били разрушени и почернени, текат усилени действия по възобновяване.

По случай втората годишнина от освобождението на тези и други киевски покрайнини украинският президент Володимир Зеленски благодари на всички, които са взели участие в тяхното възстановяване.

„ Става дума за освен това от възобновяване на руините. Става дума за опазване на концепцията за свободен свят и нашата обединена Европа, “, сподели още той.

За тези поданици, които са потърпевши от най-тежките съветски зверства обаче, сходни промени са по- скоро козметични . За тях времето не е притъпило болката от загубата. Много от жителите на Буча се пробват да одобряват случилото се с тях и техните близки. Наталия Вербова е признателна, че брачният партньор й към този момент има доста по-красиво построено място за безконечен покой. Преди да загинат той и останалите мъже са пробвали да слагат обсада на пътя, с цел да попречат на съветските войски да напреднат към Киев. По-късно телата им са открити от фотографа Вадим Гирда, който ги е видял да лежат пред една постройка на улица „ Яблунска “. Те са били там в продължение на един месец, а размазаните им тела са се запазили от зимния мраз. Едва откакто съветските сили са се изтеглили от Буча, околните им са съумели да ги приберат. По думи на Наталия мъжете би трябвало да бъдат считани за национални герои . Тя пази грижливо движимостите на брачна половинка си – телефонния му справочник и портфейла. Жената споделя, че не може да продължи напред и признава, че държавното управление не е дало на брачна половинка ѝ формален статут на военнослужещ – означение, което би разрешило на фамилията да получи финансова отплата след неговата гибел.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР