Дневните ценови лимити за фючърсните договори на пшеница на Чикагската

...
Дневните ценови лимити за фючърсните договори на пшеница на Чикагската
Коментари Харесай

Цената на пшеницата литна нагоре заради атаките в Украйна

Дневните ценови предели за фючърсните контракти на пшеница на Чикагската стокова борса (CBOT) бяха разширени за петъчната сесия на търговия.

Украинските военни стопираха комерсиалното мореплаване в своите пристанища, а Москва спря придвижването на търговски кораби в Азовско море до последващо разпореждане, макар че остави съветските пристанища в Черно море отворени.

Водещият вносител на пшеница Египет се наложи да анулира последния си търг за закупуване, получавайки единствено една оферта след съветската инвазия в Украйна.

Украйна е главен експортьор на царевица, като Китай и Европейският съюз са измежду главните й купувачи. Русия, най-големият експортьор на пшеница в света, доставя главно зърното си от пристанища в Черно море.

Тъй като Русия и Украйна образуват към 29% от международния експорт на пшеница, 19% от международните доставки на царевица и 80% от международния експорт на слънчогледово масло, търговците на селскостопанска продукция се тормозят, че въоръженият спор сред тях може да повлияе на придвижването на реколтата и да провокира " всеобщ пердах " от страна на вносителите за заменяне на доставките от Черноморския район.

Най-активният контракт за пшеница с доставка през май на CBOT се покачва при започване на петъчната търговия с нови 0,9% към 9,43 $ за бушел, откакто през вчерашната сесия доближи връх от близо Щатски долар 9,60 - най-високо ценово равнище от юни 2008 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР