Дневник публикува отговора на екипа на от екипа на Фондацията

...
Дневник публикува отговора на екипа на от екипа на Фондацията
Коментари Харесай

Като представяте руската "гледна точка", ставате проводници на руската пропаганда

" Дневник " разгласява отговора на екипа на от екипа на Фондацията за филантропични и обществени проучвания на публикацията. На 19 август фондацията разгласява. То обхващаше интервала 1 януари - 9 май т.г., а страниците, най-често публикуващи пропагандно наличие във " Facebook ", се оказаха на медии, измежду които и Actualno.com. Веднага след публикуването на проучването редакцията на Actualno.com популяризира собствен разбор на резултатите от проучването, в който упрекна фондацията в непрофесионализъм и неакадемичен метод при работата със събраните данни.

В публикацията " екипът на уеб страницата actualno.com възразява на на медии, които разгласяват съветска агитация и са най-споделяни във Facebook.

Направихме инспекция и, заради чувствителността на въпроса, преди да представим резултатите по-подробно, ето изводите:

1. Actualno.com - за разлика от другите медии в топ 5 - фактически не е последователен рупор на съветската агитация. Въпреки това разпознатите от нашия логаритъм техни материали в множеството случаи в действителност носят пропагандно наличие. Т.е. неточност в измерването няма. Парадоксът, оформил се одеве, е единствено измамлив. Статиите на Actualno.com организират пропагандно наличие, когато и доколкото показват съветската позиция като цитират съветски представители и съветски медии. Буквалното възпроизводство на съветските публични позиции сега неизбежно е възпроизводство на съветска агитация. Не са малко публикациите на Actualno.com, в които съветската позиция е водеща и натежава като главно обръщение, даже и когато в същите материали има и контра-позиция.

2. При измерванията ни Actualno.com не попада измежду, а единствено измежду медиите, чието пропагандно наличие бива споделяно най-често във Facebook. Вероятно Actualno.com като цяло има доста мощно въздействие във Facebook (това не сме мерили), само че сигурно публикациите, в които натежава съветската позиция, биват прекомерно постоянно споделяни там.

Оттук и препоръките ни: Колеги, не възпроизвеждайте безусловно съветските позиции, а се опитвайте всякога да демаскирате пропагандния детайл в тях! Иначе, волно или несъзнателно, ги промотирате или най-малкото губите надзор върху употребите им в обществените мрежи.

А в този момент по-прецизно:

Проучването " Руската агитация в българските медии онлайн. Facebook медии (Трета част) " е основано на автоматизирано търсене по основни думи посредством системата CrowdTangle - една от дребното системи, които разрешават разбор на огромни масиви от данни във Facebook. Всяко автоматизирано търсене по основни думи е повече или по-малко неопределено и дава отклоняване в резултатите, защото то не регистрира слагането на дадени позиции в кавички като мнения на протичащото се. При нашите търсения.

Т.е. 15-20% от базата данни са публикации, които възпроизвеждат основните думи, само че не възпроизвеждат директно тезите на съветската агитация - те най-често цитират пропагандатори, които ги употребяват, или пък просто думите са употребявани в напълно различен подтекст. Подобно отклоняване или " разпръскване " на резултатите, когато е следено в избрани граници (тук до 20%), по никакъв метод не пречи на изводите по отношение на общите трендове: вероятностното мислене е естествената парадигма на актуалната просвета.

Резултатите на actualno.com са на границата от тези 15-20% - т.е. фактически има важен брой разпознати от системата публикации, които са резултат на " разпръскване " - и по това страницата се разграничава качествено и количествено от останалите 3 в топ 5 на класацията - informiran.net, pogled.info и epicenter.bg, - където разсейването е по-малко. Следва да се означи, че върху базата данни от CrowdTangle не е работено ръчно, т.е. резултатите са механични и не са нагаждани по ничие убеждение. За да бъдат разбрани резултатите обаче, би трябвало също да се регистрира спецификата на съветската агитация след началото на войната - тя стопира да бъде артикул на характерни съветски хибридни медии, става изцяло публична позиция и стартира да се популяризира посредством речите на формалните представители на Руската федерация, които няма по какъв начин да не бъдат представени в общия новинарски поток.

Още повече, че огромните съветски новинарски организации (РИА Новости и ТАСС) също се трансформират в систематични проводници на към този момент официализираната агитация. Оттам тя прониква в доста български медии, които нямат цел да пропагандират съответни наличия. Страницата на actualno.com не е едностранчива: тя се характеризира както с фокус върху съветската позиция през цитирането на източници като ТАСС и РИА Новости, по този начин и с акцент върху гледни точки, които я оспорват (например, оповестени изявленията с Иво Инджев и Асен Генов). Първият вид вести показват съветското пропагандно наличие като приоритет, като водещо обръщение, въпреки постоянно като контрапункт в публикациите да е вмъкнато нещо като опровергаване или " друга позиция " - точно такива вести попадат в нашата база данни.

Трябва да се означи и още една специфичност на проучването - във Facebook от голяма важност е освен съответното споделено наличие, а това по какъв начин публиката реагира на него и чрез това го популяризира и преработва. Ще дадем два по-отчетливи образеца. Първият попада в отчета: основни одобрени медии като БТВ и Дойче веле попадат в измерванията, тъй като позволяваме, че е допустимо да са обект на тролски офанзиви - повишените стойности при интеракции и мнения демонстрират това (Впрочем, базата данни разрешава и съпоставяне сред представянето на тези, които са критици на съветската агитация, и заради това попадат в извадките, и баш пропагандистите. Например, Мартин Карбовски се класира доста по напред от Иво Инджев.) Не е изключено сходен резултат да е налице и при actulano.com. Това обаче е догадка, която има потребност от в допълнение изследване.

Вторият образец е обвързван с вести на actulano.com, които отразяват формалната съветска позиция. Тук ще споделим три вести, които се базират на ТАСС и РИА Новости. Това са вести, които по-късно са копирани като линкове и са споделени в други страници. В нашата база данни от 260 споделяния на вести от actualno.com, 216 са навръх тези три вести. Примерът демонстрира по какъв начин представянето на съветската позиция от време на време прави медиите недоброволни съучастници в пропагандата.

 ПропагандаС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

Ето и трите вести:

: Бойците от " Азовстал " желаят евакуация в Турция, съгласно Пушилин (източник - РИА Новости)

Споделена 69 пъти от 260 общо споделяния.

: Лавров разгласи началото на идващия стадий от " специфичната интервенция " в Украйна (източник ТАСС)

Споделена 73 от общо 260 споделяния.

: Украински националисти са завладяли български транспортен съд в Мариупол, Министерство на външните работи отхвърли

Споделена 69 от общо 260 споделяния.

Actualno.com споделят тези вести единствено по един път, а повишените индикатори се дължат от прекопирване на линка и споделяния в други страници. Същевременно, позоваването на ТАСС и РИА Новости неизбежно прави по този начин, че този вид вести да влизат в радара ни. Actualno.com не може да носи отговорност за използването на изявленията си от онлайн аудиторията, само че даже минималното допускане на пропагандни разкази е способно да наддигне същинска вълна в обществените мрежи, какъвто е съответният случай.

В умозаключение: Методиката ни не трябва да бъде оспорвана наедро. Тя има преимуществото да демонстрира общите трендове при представянето на войната в Украйна и при провеждането на съветските пропагандни разкази в българските медии по-общо. Разбира се, с цел да се избегнат недоразумения, от време на време би трябвало да се навлезе допълнително елементи. Като сме оставили actualno.com в класацията без специфичен коментар, който да отличи тази медия от другите, които са там, очевидно сме ги обидили, а и, по-лошо, основали сме може би в общественото пространство симулативност, че всички те са в идентична степен пропагандисти. За това съжаляваме!

Но както основният редактор на actualno.com Ивайло Ачев самичък декларира в бележката в края на сериозния към нас текст, и те би трябвало още да се постараят, с цел да избегнат опцията в бъдеще още веднъж да попаднат в някоя такава ранглиста.

Екип на ФХСИ:
Димитър Вацов
Милена Якимова
Вероника Димитрова
Любомир Дончев
Валентин Вълканов

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР