Днешният Съвет по енергетика се проведе при извънредни, трагични обстоятелства,

...
Днешният Съвет по енергетика се проведе при извънредни, трагични обстоятелства,
Коментари Харесай

Изказване на комисаря Кадри Симсон на пресконференцията след заседанието на Съвета по енергетика

Днешният Съвет по енергетика се организира при изключителни, трагични условия, защото войната в Европа бушува и народът на Украйна се бори за живота, страната и свободата си. Сега е моментът Европа да го поддържа.

Затова позволете ми да стартира с най-важната тематика в нашия дневен ред — поддръжката за Украйна. Винаги съм работила в тясно съдействие с Украйна, с цел да поддържам промените на пазара и модернизацията на нейната енергийна система. През последните месеци ускори контактите, с цел да повиша сигурността на доставките в страната. През последните дни поддържах непрекъснат контакт с украинския министър на енергетиката Герман Галущенко. Един от плановете, които от дълго време са наш общ приоритет, е синхронизирането на украинската електроенергийна мрежа с европейската континентална мрежа, заменяйки я с тази на с Русия. Това е стратегическа самодейност за повишение на енергийната самостоятелност на Украйна.

В деня, в който Украйна стартира да организира проби за режима на изолираност — първата стъпка в подготовката за бъдещата синхронизация с Европейски Съюз — съветските военни сили нападнаха страната. Говорих още веднъж с министър Галущенко през вчерашния ден и той ме осведоми, че в актуалната обстановка те са решили да не свързват мрежата си още веднъж към Русия. В резултат на това Украйна желае допустимо най-скоро спешно синхронизиране с европейската мрежа.

Това е предизвикателство от техническа позиция. това е нещо осезаемо, което ние като европейци можем да създадем за нашите сътрудници. Днес приказвах с ръководителя на управителния съвет на Европейска мрежа на операторите на електропреносни системи (ENTSO-E) и показах мощната си поддръжка за синхронизирането при изключителни обстановки. Днес на съвещанието на Съвета помолих министрите и за тяхната поддръжка. Около масата беше изразено необятно единодушие.

Въз основа на това ще продължим с ENTSO-E за свързване на електроенергийната система на Украйна допустимо най-бързо. С тази стъпка също по този начин ще свърже и Молдова с мрежата на Европейски Съюз — друга страна, която желае сама да избира своето енергийно бъдеще.

Продължаваме да работим за доставката на газ за Украйна посредством физически потенциал за реверсивен транспорт на газ от запад на изток. Първите такива доставки от Унгария бяха осъществени тази зима. Физическият потенциал за противоположен поток сред Словакия и Украйна беше повишен и сега текат полемики за продължение на този потенциал до идващите отоплителни сезони.

Украйна се нуждае и от нашата чисто практическа и незабавна помощ. Днес показах на страните членки лист с претенции от Украйна с неотложни потребности в енергийния бранш. Списъкът обгръща неща като дизелово гориво, бензин, гориво за реактивни мотори и генератори. Радвам се да рапортувам, че към този момент са планувани съответни доставки от Полша, Литва и Чехия и че доста други страни членки са поели ангажимент да окажат помощ.

И най-после, постигнахме единодушие да следим от близко сигурността на атомните електроцентрали в Украйна и изразихме поддръжката си за вчерашното изказване на ENSREG — органът на европейските регулатори в региона на нуклеарната сигурност.

Правим и ще продължим да вършим всичко допустимо, с цел да помогнем на Украйна в битката ѝ против смъртоносната експанзия. Същевременно тази война ще има дълбоки последствия, по един или различен метод, за нашата лична енергийна система. Провеждахме обучение за подготвеност, с цел да подсигуряваме, че Европейски Съюз може да устои на евентуални спирания на доставките в резултат на войната. Днес осведомих министрите за нашата работа по оценка на риска и обмисляне на дейности при изключителни обстановки. Настоящата ни оценка е, че Европейски Съюз може да премине безвредно през тази зима. В момента газовите потоци от Изток към Запад не престават, доставките на полутечен природен газ за Европейски Съюз са се нараснали доста, а метеорологичната прогноза за времето е удобна. Използването на газ от складове се забави и към момента имаме към 30 % от запълнения потенциал. Министрите потвърдиха, че техните национални и районни проекти за подготвеност са обновени.

Въпреки това не престават да съществуват опасности. След ограниченията, подхванати от Европейски Съюз и интернационалната общественост за санкциониране на Русия, не можем да изключим, че Русия може да предприеме ответни ограничения, които ще се отразят върху търговията с сила. Пълното спиране на доставките би било предизвикателство за нас, само че разполагаме с принадлежности за справяне с сходни последствия. Обсъдихме капацитета за спомагателни или различни доставки на газ. Министрите желаеха ръководителят Фон дер Лайен и аз да продължим работата ни с контактите с доставчиците ни по газопроводи и на полутечен природен газ.

През януари и февруари бяхме очевидци на внезапно нарастване на доставките от полутечен природен газ в Европа, като понастоящем вносът му е към 10 милиарда куб. м. на месец, което е най-високото до момента ниво в Европейски Съюз.

Увеличаването на количествата полутечен природен газ изисква още съгласуваност на ниво Европейски Съюз, с цел да се усили оптимално потреблението на инфраструктурата и да се подсигурява, че газът доближава там, където е най-необходим. За тази цел разгласих, че Комисията ще сътвори платформа и групи за контакт със съответните страни членки и оператори на полутечен природен газ. При всички случаи обаче до края на тази зима ще имаме извънредно ниски равнища на предпазване на газ. Ако актуалните трендове продължат, последната ни прогноза за предпазване за април е 18 %, спрямо над 30 % през предходните години. Наложително е още в този момент да стартираме да планираме задоволително равнище на предпазване на газ преди идващия отоплителен сезон. През декември предходната година предложихме целенасочени ограничения за по-добро консолидиране на съхранението в районните и националните оценки на риска и за основаване на условия за взаимно доставяне със стратегически ресурси от газ, както и за подсилване солидарността сред страните членки. Помолих министрите да ускорят приемането на тези оферти. Междувременно страните членки в рисковите групи за съгласуваност би трябвало още в този момент да създадат оценка на методите за групово гарантиране на несъмнено ниво на газови запаси в своя район. Тъй като не всички страни членки разполагат с потенциал за предпазване на тяхна територия, районната съгласуваност ще бъде от решаващо значение. Някои страни членки оповестиха също по този начин, че одобряват бързо законодателство, което постанова минимални отговорности за попълване запасите на национално ниво, което към този момент е допустимо според правото на Европейски Съюз.

Също по този начин е доста значимо страните членки неотложно да сключат съглашения за взаимност при изключителни обстановки със своите съседи. Много малко от тях са финализирани, което значи, че към момента липсва детайл от нашата архитектура за сигурност. Не можем да си позволим това.

Войната против Украйна е освен преломен миг за архитектурата на сигурността в Европа, само че и за нашата енергийна система. Тя направи нашата накърнимост мъчително ясна. Не можем да позволим на никоя трета страна да дестабилизира нашите енергийни пазари или да въздейства на нашия енергиен избор. В кратковременен проект би трябвало в допълнение да диверсифицираме доставките си на газ надалеч от Русия и да подсигуряваме, че всички участници на пазара съблюдават разпоредбите. Но в последна сметка най-хубавото и само трайно решение е Зеленият пакт — поощряване на възобновимите енергийни източници и енергийната успеваемост допустимо най-бързо от техническа позиция. По всички тези въпроси се нуждаем от ясна политическа пътна карта. За тази цел Комисията работи по следващи дейности във връзка със Съобщението по отношение на инструментариума от октомври за усилване както на краткосрочните, по този начин и на средносрочните ограничения против неустойчивостта на енергийните цените и рисковете за сигурността на доставките.

Изслушах вижданията на министрите по тези въпроси. Днешното разискване ще послужи за основа на работата ни през идващите дни. Очаквам да бъдем подготвени да представим новото ни известие идната седмица в Страсбург. Срещата ни засегна и ситуацията на пазара на нефт.

Покачването на цените на петрола провокира угриженост в целия свят и това докара до полемика дали за стабилизирането на пазара ще бъде належащо координирано освобождение от членовете на МАЕ на част от съществуващия стратегически запас. От всички 27 страни — членки на Европейски Съюз, се изисква да разполагат с петролни ресурси за изключителни обстановки за минимум 90 дни. Понастоящем множеството от нашите страни членки разполагат с по-големи запаси от това. Освобождаването на част от тези ресурси е мощен инструмент, който страните членки могат да употребяват, само че би трябвало да са налице подобаващи условия.

Днес министрите показаха готовността си да работят в подобаващия миг въз основа на спомагателен разбор и предложих да съгласувам позициите на страните членки по този въпрос. Днес приказвах с министъра на енергетиката на Съединени американски щати и ще участвам на следващия ден на съвещанието на управителния съвет на МАЕ, където тази тематика ще бъде разисквана. Искам мощно да подчертая какъв брой е значимо в актуалната обстановка да работим в тясно съдействие, да останем единни и да насочим нашата групова мощ към политики, които са от вярната страна на историята.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР