Днес започна обратното отброяване за съставянето на новата Европейска комисия.

...
Днес започна обратното отброяване за съставянето на новата Европейска комисия.
Коментари Харесай

Като сложен 3D пъзел - Фон дер Лайен започна да сглобява новата Еврокомисия

Днес стартира противоположното отброяване за съставянето на новата Европейска комисия. В понеделник изтече неофициалният период за показване на претендентите от 28-те страни членки и процесът стартира без три имена - две от тях - Франция и Италия, не го съблюдаваха, а Англия напряко отхвърли да номинира собствен еврокомисар. Процедурата нникога не е била лесна, само че този път наподобява на сглобяване на 3D пъзел от хиляди части и съвсем невероятно балансиране сред няколко условия.

Още преди да бъде пуснат хронометърът, един от номинираните за еврокомисар се отдръпна, импровизирано се твърди, че няколко страни са помолени да сменят претендентите си, както и че натоварената със задачата Урсула Фон дер Лайен няма да се поколебае да отхвърли някое име. През 2014 година Жан-Клод Юнкер върна шестима претенденти.

Тя разполага с към един месец. Докато не събере целия си екип комисари, не може да внесе състава на Европейската комисия в Европарламента. В идеалния вид в края на септември би трябвало да бъдат показани на евродепутатите структурата и състава на Комисията " Фон дер Лайен ". През октомври другите парламентарни комисии ще изслушат бъдещия еврокомисар за съответния сектор и могат да отхвърлят претендента, а германката ще би трябвало да помоли съответната страна за ново име.

Евродепутатите имат късмет единствено за едно гласоподаване в пленарна зала (вероятно на 22 октомври) на цялата Европейска комисия, т.е. те не могат да заявят настрана, че не им харесва структурата ѝ или някой от комисарите. А при настоящия състав на Европарламента - накълцан на групи и с доста хора, които са за пръв път в него - постигането на болшинство може да се окаже по-трудно от нормално. На 1 ноември всичко би трябвало да завърши и Жан-Клод Юнкер да съобщи поста на Урсула Фон дер Лайен.

Само две съвсем сигурни имена

Засега за несъмнено може да се считат нейното име и това на испанеца Жозеп Борел, който ще поеме поста на Федерика Могерини. Това важи в забележителна степен и за двамата ѝ заместници - холандецът Франс Тимерманс и датчанката Маргрете Вестагер. Причината е, че те бяха избрани на историческия по дълготрайност Европейски съвет през юли. Но официално ориста на Тимерманс и Вестагер е в ръцете на Народното събрание и казусът със Сергей Станишев е индикативен - съветът на 28-те държавни водачи го предложи за първи ръководител на Европарламента, само че евродепутатите незабавно подцениха това. Същото важи и за Фон дер Лайен и Борел, защото до момента в който не получан " да " от Европарламента те са просто претенденти с поддръжката на 28 страни.

Всички останали оферти са под въпрос в една или друга степен, без значение, че измежду тях има такива на еврокомисари като българката Мария Габриел, словакът Марош Шефчович, чехкинята Вера Йоурова, австриецът Йоханес Хан и латвиецът Валдис Домбровскис.

Повечето претенденти имаха къси първи срещи с германката и съгласно " Ханделсблат " не всички са били безапелационни. В някои случаи претендентите не са съответствали на ресорите, за които упорстват националните им държавни управления. Италианската организация AGI твърди, че Фон дер Лайен даже тихомълком е помолила някои столици да помислят за друго име, тъй като препоръчаното е " несъответстващо " (на първо място се чака претендентът да схваща задоволително добре ресора си, а по-късно - и да има визия за това какви политики ще осъществя в него). В последна сметка не всеки ще бъде част от екипа на ръководителя, съобщи в понеделник говорителка на Европейската комисия Мина Андреева.

Фотогалерия: Кой се пробва да влезе в Комисията "Фон дер Лайен " >

Пъзъл в няколко измерения

Фон дер Лайен би трябвало да сглоби своя пъзъл като поддържа баланс сред

- партийния генезис на номинираните при изменен баланс на силите в Европейския парламент (самото одобрение на германката с минимално болшинство от 9 гласа към този момент е симптоматично какъв брой компликации предстоят)

- посланичество на новите от Източна Европа против " старите " от Западна (няколко централноевропейски страни желаят техният човек да е зам-председател на Комисията, само че надали Изтокът ще има повече от един собствен представител на подобен пост)

- ползите на богатия Север (който главно дава парите в бюджета на ЕС) и по-бедните Юг и Изток (където са чисти получатели на евросредства)

- дами и мъже , тъй като тя даде обещание да реализира 13 дами в 27-членния си екип (макар че към този момент 10 страни са ѝ предложили кандидатки и едвам две - Румъния и Португалия, откликнаха на апела да излъчат и мъж, и жена, с цел да улеснят избора); това желаят и евродепутатите, тъй като до момента в историята от 183 еврокомисари едвам 35 са били жени; въпреки това, една номинирана жена по-трудно ще бъде отхвърлена от Фон дер Лайен в името на постигането на съотношението 50 на 50 % с представителите на " мощния пол "

- желанието на досегашни еврокомисари да израснат до по-голям пост (австриецът Йоханес Хан, да вземем за пример, чака освен това, откакто 5 години се занимава с връзките със съседите и разширението на Европейски Съюз, а Прага лобира чехкинята Йоурова от правораздаване и вътрешен ред да се реалокира в дигитален пазар, външна търговия или общ пазар)

- скупчването на национални ползи върху избрани ресори и нежеланито да се занимават техните хора с други

- опазване ангажираността и съдействието на националните държавни управления с активността на Европейската комисия, а не след избирането ѝ тя да бъде оставена да се оправя с Европа, а те да се върнат към гонене на лични ползи.

Няма " алфа политици "

Една отличителна линия незабавно се набива на очи - в екипа си Фон дер Лайен наподобява няма да има ярки имена и хора със стабилен опит най-малко на национално равнище. Юнкер разполагаше със 7 някогашни министър председатели и държавни глави и няколко някогашни министри и това от време на време създаваше напрежение сред такива " алфа политици ". Но комисията на Фон дер Лайен се обрисува да е на другия полюс със единствено един някогашен министър председател (латвиецът Валдис Домбровскис).

Контактите на Мария Габриел в Европарламента ще бъдат подложени на серизоно тестване. Тя влезе като евродепутат през 2009 година и завоюва втори избори през 2014 година Но през лятото на 2017 година се наложи незабавно да замести Кристалина Георгиева поради завръщането ѝ в Световната банка във Вашингтон. Тогава се наложи ресорът на Георгиева за бюджета на Европейски Съюз да бъде трансфериран на Гюнтер Йотингер, който отговаряше за цифровата стопанска система. За Габриел бе основан нов сектор - цифровата стопанска система и общество, на който тя ще работи малко повече от 2 години до края на мандата на Комисията " Юнкер ". Скандалът с приключването на персонални данни на милиони български жители няма директно отношение към оценката на активността ѝ, само че надали ще ѝ бъдат спестени въпроси за него, откакто дава отговор и за киберсигурността в Европейски Съюз.

Има и някои екзотични оферти.

Хърватката Дубравка Шуица, да вземем за пример, дълго е била учителка по немски и англиски, след това кмет на Дубровник и от 2013 година - член на Европейския парламент, напомня " Ди Велт ". Кипърката Стела Кириакидис е психолог и народен представител с опит в опазването на здравето, а за малко и и.д. ръководител на Съвета на Европа, само че също като хърватката има непретенциозен управнически опит. Румънката Рована Плумб е била министър за еврофинансирането до 2017 година, след което е била принудена да подаде оставка поради обвинявания в коупция.

При мъжете също има сходни образци и в частност претенденти на евроскептичните държавни управления в Полша, Унгария или Италия няма да бъдат посрещнати с аплодисменти в Европарламента. Литва предложи 28-годишния министър на стопанската система Виргиниюс Синкявичус (Зелени/Европейски свободен алианс), а той е в политиката едвам от 2016г., като преди този момент е следвал и е работил малко като публицист. Някои не харесват, че в кабинета му има бейзболна шапка с надпис Make America Great Again.

В понеделник падна и първата " жертва " на битката за съответни ресори - полският претендент Кшищоф Шчерски (Европейски консерватори и реформисти) – шеф на кабинета на президента Анджей Дуда, изненадващо се отдръпна. Причината е, че на срещата Фон дер Лайен му предложи сектор земеделие, до момента в който той е заинтригуван от икономическо или енергийно портфолио. След срещата с нея той сподели за полско радио, че за земеделие по-подходящи са хора, които цялостен живот се занимават с това, като Януш Войчеховски.

" Ди Велт " твърди, че Варшава се интересува още от инфраструктура, енергетика или климатични политики. Унгария и Словения се конкурират за еврокомисар по разширението. Чехия флиртува с концепцията за комисар за вътрешния пазар или търговията, от които се интересуват Ирландия и Франция. Словакия чака нещо, обвързвано с промишлеността. Румъния вижда себе си в енергетика, превоз или околна среда. Германското издание продължава да твърди, че " България счита земеделието за вълнуващо ", въпреки министър председателят Бойко Борисов да отхвърли това преди дни и приказва, че държи на сектор кибер сигурност. Само че към цифровия бранш демонстрират интерес още Чехия и Дания.

Ако Урсула фон дер Лайен удовлетвори желанията на всички национални столици, ще се получи неуместна обстановка на комисия с 26 зам.-председатели, в това число 14 еврокомисари с стопански ресори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР