Днес ви представяме , но малко познати , които си

...
Днес ви представяме , но малко познати , които си
Коментари Харесай

До столицата на киселото мляко Трън и заради ждрелото на Ерма, мандръсаната питка и други специалите - slava.bg

Днес ви представяме, само че малко познати, които си заслужава човек да посети в един или в обособени уикенди в златната българска есен.

Има ли туризъм в Трън, откакто градчето избра да опази природата си пред опцията да бъде плячкосано от златодобива? Ами има! Във всеки от празничните дни, каквито имаме този дълъг уикенд, се точат по десетина огромни дребни рейса, стотици коли и мотори от цялата страна, от Сърбия, дори от други страни. В сърцето на Трън, тъкмо против голямото читалище, кръстено на европейската оперна прима и първа национална артистка на България – Гюрга Пинджурова, обичаната фолклорна певица на Тодор Живков и хотел в алпийски жанр преобладават централния площад, дружно с кметството и колона в памет на героите.

Ресторантът Ерма, прелестен от вътрешната страна и с спонтанна градина, има специфичен отдел Трънски блюда, измежду които типичната локална баница зелник, тукашната кавърма, градската рецепта за гювече, фасул в тавче с кълцано месо, „ зеленчуково тавче с люто чушле”, фасул по трънски с ориз и качамак, в който – с изключение на сирене, в този край поставят и червен пипер. Впечатление прави и „ мандръсаната питка”. Веднага след хотела табела сочи към Ждрелото на Ерма – едно от естествените чудеса на България.

То си заслужава да се посети поради класика, тъкмо тук написал крилата фраза: „ Швейцария ли”, като коментар за естествените красони на родината. Разходката около пролома е приятна и потребна, а на връщане човек може да си купи мед, сладко и други локални артикули, продавани около паркинга от шопкините.

Само на няколко километра от Трън по път, около който човек се радва на виолетовите полета от лавандула и златните от жита, е Музеят на киселото мляко се намира в село Студен Извор. Той прави планинския град международна столица на йогурта. Двуетажната възрожденска къща е досами родния дом на доктор Стамен Григоров, който е откривателят на Българския микроб – огромната загадка наоригиналното кисело мляко. Там,където си купвате билет за скромната експозиция ще ви продадат и допустимо най-истинското, направено тъкмо по неговата рецепта, което държат в хладилника си поради туристите. Опитахме и в действителност е великолепно.

Иначе ще видите характерните съдове за изработката му преди повече от век, когато нашият академик изолира бацила и го прави международен феномен, а от изложбената част ще научите за неговите толкоз хитови сега пробиотични, само че даже антиракови и антитоксични свойства. Има всевъзможни осведомителни табла и е много забавно, но ще е учудващо да срещнете друга двойка туристи на това място. Ние не познаваме и не ценим съкровищата, които притежаваме.

Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР