Днес Венеция, Амстердам, Барселона, Париж, Рим са потърпевши от наплива

...
Днес Венеция, Амстердам, Барселона, Париж, Рим са потърпевши от наплива
Коментари Харесай

Кои градове да посетим през следващите 10 г.

Днес Венеция, Амстердам, Барселона, Париж, Рим са пострадали от напора на туристите, само че единствено след десетина години същото прекомерно евентуално ще се случи и в други туристически градове. През предходната година делът на градските туристи доближи 45% от общо 1.4 милиарда интернационалните туристически пътувания, а прогнозата е, че той ще пораства, както ще нараства и популацията на самите градове.

Затова Световният съвет по туризъм проучва 50 града в света и уточни седем от тях, където нарастването на броя на туристите доста скоро може да има пагубни последствия.

Анализаторите на международната организация са групирали градовете в пет категории според от това до каква степен са подготвени да посрещнат възходящия напор. Взети са поради положението на градската среда и инфраструктурата, стабилността, мащабът и концентрацията, опазването на околната среда, до каква степен е резистентен туризмът, държавната политика и други фактори.

В резултат се оказва, че най-големи проблеми поради дефицит на запаси ще изпитват Банкок, Кейптаун, Делхи, Хошимин, Истанбул, Мексико сити и Джакарта. Тези градове би трябвало да подобрят качеството на водоснабдяването и сметосъбирането, да се погрижат за салдото в инфраструктурата, да подобрят предлагането на настаняване и занимания за туристите.

В разбора са посочени и градовете, които с годините са се научили да ръководят свръхтуризма - Берлин, Дъблин, Мадрид, Лондон, Маями, Ню Йорк. Експертите предвиждат, че нарастването на туристическите пътувания няма да претрупа в идващото десетилетие и Пекин, Чикаго, Хонконг, Токио.

За тези, които търсят по-слабо натоварените градски дестинации Световният съвет по туризъм предлага да потеглят към Богота, Лима, Кайро, Москва още в този момент.

Градове със относително едва развиване на туризма и ниско равнище на туристи към този момент - Богота, Буенос Айрес, Кайро, Чънду, Куала Лумпур, Лима, Манила, Москва, Мумбай, Рио де Жанейро, Рияд.

Градове с възходящ напън на туризма - Банкок, Кейптаун, Делхи, Хошимин, Истанбул, Джакарта, Мексико сити.

Градове, в които възходящият интерес на туристите не основава напрежение за градската среда - Пекин, Чикаго, Дубай, Хонконг, Мюнхен, Осака, Шанхай, Сингапур, Токио, Вашингтон.

Утвърдени градски дестинации за почивка и бизнес пътувания, в които притокът на гости предизвика спомагателен напредък - Окланд, Берлин, Дъблин, Лас Вегас, Лисабон, Лондон, Лос Анджелис, Мадрид, Маями, Ню Йорк, Севиля, Сидни.

Много търсени за екскурзия градове , в които напорът на туристи и техните занимания основават напрежение - Амстердам, Барселона, Париж, Прага, Рим, Сан Франциско, Стокхолм, Торонто, Ванкувър.
Целият текст на отчета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР