Днес в Кюстендил започва Празникът на черешата, но на сектора

...
Днес в Кюстендил започва Празникът на черешата, но на сектора
Коментари Харесай

Изкупуването на череши по Кюстендилско спира заради внос на плодове от Турция



Днес в Кюстендил стартира Празникът на черешата , само че на бранша не му е до празнуване, тъй като чакат страната да помогне за изкупуването на плодовете.
Изкупуването на череши по Кюстендилско стопира поради импорт на плодове от Турция , оплакаха се локални аграрни производители. Изкупната цена е ниска - 80-90 ст. за кг, само че от през вчерашния ден обаче няма и изкупуване.

„ Какъв ще е тоя празник, като черешите ще изгният по дърветата “, споделиха пред БНР производители.

 БГНЕС

В региона на с. Драговищица предизвестили да не берат череши, тъй като цехът за преправка, благосъстоятелност на италианец, докарва череши от Турция, и локалните не се изкупуват, оплака се  някогашният кмет на селото Драголюб Стоянов, също производител.  Производител от близкото с. Соволяно напряко е отписал черешите си, няма да ги бере.

„ Ситуацията е извънредно неподходяща за локалния производител и съответните служби - регионалната работа " Земеделие ", Министерството на земеделието, Областната работа по надзор на храните и трябва  да се намесят незабавно “,  сподели проф. Димитър Домозетов, частен производител.
„ Не единствено черешите, само че и овощарството в Кюстендилско умира без страната “, уточни пред БНР доайенът на локалните аграрни производители агрономът Кирил Димитров, който има черешова градина към 300 декара.


А другояче кюстендилци са горди и смятат, че техните череши, ябълките, синята слива са измежду най-хубавите плодове в България. Затова се радват и провеждат Празник на черешата.

„ Подготовката върви от седмици на особено аранжирания площад „ Велбъжд “ . На площада по празнично обособените кътове ще има богата стратегия, атракции, въодушевление “, сподели в „ Хоризонт за вас “ Елеонора Дюлгерска, специалист в отдел " Култура " на общината.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР